Снимка: архив Reuters

Битката в американския Конгрес на тема "Миграция" изглежда вече не е само в спорове за нелегалните мигранти.

Законопроект, внесен от републиканските сенатори Том Котън и Дейвидд Пердю иска намаляване наполовина на легалните имигранти в САЩ в рамките на идното десетилетие, съобщава "Гардиън".

Усилието на сенаторите, насочено към миграцията, е поредният проект на Републиканците, който премества фокусът от тревогите на бизнеса.

Реформата на закона за Американската имиграция за силна заетост би променило изцяло системата на имиграция в САЩ.

Сенаторите искат да се намали наполовина така наречената "зелена карта", или виза, която не се дава срещу задължително намерено работно място. По този начин ще се отказват и зелени карти на възрастните родители на имигранти, вече приети в САЩ, както и на роднини на граждани на САЩ. Преференции ще останат само за съпрузи и деца под 18 г.

Ако промените бъдат приети ще се намали и квотата за "разнообразни имигранти". Обикновено те се избират от държави, които имат нисък процент на имигранти в САЩ. С промените пък броят на бежанците, на които се предлага постоянно пребиваване в страната се ограничава на 50 000 годишно.

Според сенатор Котън така броят на имигрантите, приети в САЩ след 10 години ще бъде 539 958, почти половината от приетите 1 051 031 през 2015 г.

Котън смята, че ръстът на имиграцията в последните години е довел до "рязък спад в заплащането на работещиет американци" и че законопроектът ще приближи САЩ до система, базирана на заслуги, както в е Австралия и Канада.

Сенатор Джийн Шахийн, демократ от Ню Хемпшир, смята, че законопроектът праща ужасно послание до останалия свят.

"Като нация от имигранти, този проектозакон противоречи на нашите ценности", заяви сенаторката.

Белият дом все още не е коментирал проектъ, но Котън заяви пред репортери, че е обсъдил реформите с президента Тръмп и той "силно подкрепя концепцията" на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase