Снимка: Reuters
fallback

В САЩ продължават опитите за бойкот на новите правила за имигрантите, които президентът Доналд Тръмп въведе с указ в края на миналата седмица.

Ветераните на споделената икономика решиха за подадат ръка на засегнатите от новите законодателни инициативи.

Специализираният в краткосрочно онлайн отдаване на апартаменти под наем стартъп Airbnb е една от многото технологични компании, които изказаха критика и безпокойство от подписаната от Доналд Тръмп изпълнителна заповед за "защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ".

Указът предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище и временна забрана за гражданите на няколко мюсюлмански страни - Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен - да влизат на територията на САЩ.

Oще по темата

Но Airbnb отива още една крачка напред в отпора срещу Тръмп, като предлага безплатно жилища за бежанците, засегнати от забраната за пътуване на Доналд Тръмп, обяви главният изпълнителен директор на компанията Браян Чески в своя акаунт в Twitter, пише Investor.bg.

Фирмата е решила да изрази своята солидарност с онези, които са засегнати от новата спорна забрана, позовавайки се на опасения, че политиката е "неправилна". "Бъдете онлайн за повече подробности, контактувайте с мен в случай на спешна нужда от подслон“, пише още Чески.

Говорител на Airbnb казва пред TechCrunch, че компанията ще използва съществуващата си програма за реагиране при бедствия, която призовава домакините да предлагат жилищата си за хора, прогонени от природни бедствия и за подпомагане на служителите от службите. Други ресурси може също да са необходими - например, ако наблизо няма налични домакини, а Airbnb обещава да сподели допълнителни подробности за плана си през следващите дни.

Компанията за предоставяне на споделени пътувания Lyft зае силна дистанция срещу новите имиграционни политики на Тръмп. В съобщение, изпратено до потребителите, Lyft отбелязва, че компанията е "твърдо срещу тези действия и няма да си мълчи за проблемите, които са заплаха за стойността на общността".

Това е едно от най-силните изявления срещу противоконституционните изпълнителни заповеди на Тръмп от страна на технологична компания досега, но Lyft облича думите си в действия. Компанията също така обяви, че ще дари 1 млн. долара на Американския съюз за граждански свободи (ACLU) през следващите четири години. ACLU заведе дело срещу администрацията на Тръмп заради наложената забрана за влизане в страната на бежанци и успя да издейства от федерален съдия временното ѝ прекратяване в събота.

По-рано в Twitter главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик заяви, че компанията му планира да плати обезщетение на всички водачи, които са обект на ограничения за влизане в САЩ, наложени от Тръмп.

Uber заяви, че ще се създаде защитен фонд от 3 млн. долара, който да допринесе за финансирането на правни, имиграционни и преводачески разходи за водачите, засегнати от забраната на Тръмп, която Каланик нарича във Facebook и сайта на Uber "погрешно и несправедливо" решение. Публикацията очертава в подробности ангажимента, с който Uber се задължи да съдейства на шофьорите, засегнати от закона, който Каланик пое още в събота с предходна публикация.

Тези жестове се случват на фона на нарастващото недоволство към решението на президента Тръмп да подпише заповед за забрана на влизане на бежанци, както и мигранти от седем мюсюлмански страни, в САЩ за период от 120 дни. Включените държави са Иран, Ирак, Либия, Судан, Йемен, Сирия и Сомалия.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

ШАРАН БГ

преди 7 години

Безспорно г-н Д.Тръмп има право! За какво са му 1000 преселници, ако между тях може да се крият 2-3 бандити. И най-опасни са онези от Балканите, които Труман бомбардира 1943-1944 година ! Хе, да ходят при А.Меркел - Германия голяма ! Че и богата! Защо САЩ я направи богата? За да е послушна.

46

Анонимен

преди 7 години

Засегната икономически компания от указа , е нормално да протестират, и на мен не ми се нрави този указ , но има си президент САЩ които си има пълномощия прави своите избори и носи отговорност за собствените си действия, а не помня на някой американски президент да ми се нравят действията, винаги са в не интерес на България и Европа.

45

:)

преди 7 години

Удриии Тръмп, ама първо знаеш кой, гущерааа! Сорос! Той като падне, другите ще се наакат от страх, там удри! С теб сме!

fallback