Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският президент Доналд Тръмп предизвика най-големия дипломатически разрив между САЩ и Мексико от десетилетия, влизайки в остра размяна на реплики в Тwitter, която накара мексиканския президент Енрике Пеня Нието да отмени планираното за следващата седмица посещение във Вашингтон, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Пеня Нието отмени посещението си, след като Тръмп подписа указ за предприемане на действия за изграждане на стена по американско-мексиканската граница и отново заяви, че Мексико ще бъде принудено да плати за нея, посочва в. "Гардиън".

Решението беше взето, след като Пеня Нието, изглежда, се колебаеше как да отговори по подходящ начин на новото американско правителство, смятано за едно от най-враждебните към Мексико от мексиканско-американската война през 40-те години на 19 век.

Мексиканският президент е критикуван у дома, че не възприема решителна стратегия за справяне с войнствените политики на Тръмп и беше подложен на натиск да отмени срещата с американския президент, отбелязва британското издание.

Белият дом предизвика объркване за това как Тръмп ще финансира стената по границата между САЩ и Мексико, изтъква в. "Файненшъл таймс".

Малко след като Пеня Нието обяви, че отменя срещата с Тръмп заради изострящия се спор, говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че американският президент ще финансира стената, като обложи с 20-процентов данък вноса от Мексико.

Според критиците подобен данък ще бъде за сметка на американските потребители, а не на Мексико.

Спорът между САЩ и Мексико е първата външнополитическа криза, откакто новият американски президент встъпи в длъжност. В предизборната кампания Тръмп разгневи Мексико със своя план за построяване на гранична стена и коментарите си, в които определи мексиканските имигранти като изнасилвачи, но някои експерти се надяваха, че той ще смекчи реториката.

Тръмп изостри спора, като свърза своя план за стената с предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико, които са най-големите пазари за американския износ.

Пеня Нието е първият чуждестранен лидер, който се противопоставя на Тръмп по подобен начин, въпреки че други са поставяни в сходно неудобно положение, откакто той беше избран за президент на САЩ.

Днес Тръмп има среща с британската министър-председателка Тереза Мей, която е подложена на натиск да даде ясно да се разбере, че Великобритания не одобрява изтезанията, след като американският президент каза, че може отново да въведе симулираното удавяне като метод за разпит.

Тръмп също така разгневи Пекин, като намекна, че може да изостави политиката за "един Китай", която признава дипломатически единствено континентален Китай, а не Тайван, и Германия, като разкритикува канцлера Ангела Меркел и постави връзките с нея наравно с отношенията с руския президент Владимир Путин - един от малцината чуждестранни лидери, които новият американски президент хвали, коментира британското издание.

Тръмп също така е във "война" с медиите, както самият той обяви в централата на ЦРУ. Тактиката му в тази война донякъде носи почерка на неговия главен стратег и бивш председател на информационния сайт "Брайтбарт нюз" Стивън Банън, казва Кърт Бардела, който беше говорител на сайта до миналата година, пише в. "Вашингтон пост".

Банън нападна американските медии, като заяви в интервю, че те са били "унижени" от резултата на президентските избори в САЩ миналата година, който малцина са очаквали, и ги призова да "си затварят устата", посочва в. "Ню Йорк таймс".

"Медиите тук са опозиционната партия. Те не разбират тази страна. Те все още не разбират защо Доналд Тръмп е президентът на Съединените щати", заяви Банън.

Той направи изказването в момент, когато правителството на Тръмп е в доста обтегнати отношения с медиите, изтъква американското издание.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 години

Изкуствено наложените търговски ограничения и търговски съюзи спъват сериозно реалния сектор и унищожават малкия и среден бизнес. Отпадането им ще отприщи изкуствено задържаното толкова дълго време от демократите икономическо развитие на малките и средните предприятия. Това ще прекрати процеса на централизация на капитала, за който толкова много натискат демократите в САЩ.

19

Анонимен

преди 7 години

В момента на САЩ не им пука за отношенията с Мексико. За последнитя 15 години САЩ са най - големия им пазар, а Мексико е най - големия крадец на фирми и работни места за САЩ. Изнасянето на производствата при латиносите е една от най - важните причини за влошаването на състоянието на средната и бедната класи в САЩ. Влошаването на отношенията между тях може само да подобри бизнес климата и нивото на безработицата в щатите.

18

Анонимен

преди 7 години

кризата /политическа или друга ще продължи докато съществува западът в този му вид.трумп разбърка обора ще завони още по яко и ще вони докато на нормалните хора им писне от поредните англосаксонски простотии.русия и китай са новите лидери и ще приключат със западния бандитизъм само да подпишат идващия антинатовски договор

fallback