Снимка: архив Reuters
fallback

Китай коментира телефонният разговор между новозибраният президент на САЩ Доналд Тръмп и президентката на Тайван Цай Ингвен като "нищожна маневра".

Китайският министър на външните работи Ван И заяви, че не вярва този разговор да промени политиката на Вашингтон за признаване на един Китай, съобщи базираната в Хонгконг телевизия "Феникс", цитирана от световните агенции.

"Това е чисто и просто нищожна маневра на тайванската страна", заяви Ван на външнополитически семинар, информира БТА.

Oще по темата

"Това не може да промени вече установения в международната общност принцип за един Китай. Не вярвам, че ще се промени следваната отдавна политика на правителството на САЩ за признаване на един Китай. Този принцип е крайъгълният камък на развитието на китайско-американските отношения и ние се надяваме тази политическа база да не бъде променяна или повреждана по какъвто и да било начин.", каза още външният министър на Китай.

В телефонния разговор с Доналд Тръмп тайванската президентка го е помолила да помогне на Тайван да си осигури повече възможности за участие в международната политика, според съобщение на пресслужбата й, цитирано от ДПА.
Цай е поздравила Тръмп за избирането му от свое име и от името на тайванския народ и е изразила увереност, че той ще управлява отлично.

Във връзка с отношенията между САЩ и Тайван тя е изразила надежда, че двете страни ще продължат да укрепват взаимодействието и контактите си за изграждане на по-тесни връзки на сътрудничество.

В съобщението не се уточнява кой е бил инициаторът на разговора и дали е бил споменаван Китай, съобщава ДПА.

Тайван е един от най-чувствителните политически въпроси за Китай и Пекин обикновено осъжда остро всякакви официални контакти на чужди правителства с неговите лидери.

Китай е дълбоко подозрителен към Цай, която спечели изборите през януари, и смята, че тя ще се стреми към независимост на острова, което за Пекин е червена линия. Тя обаче настоява, че е за запазване на сегашния статут и за мирни отношения с Китай, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 7 години

Едно демократично мозъче мечтаело за подялба на Сибир!Направо смях.

22

Анонимен

преди 7 години

тайван го признават за държава 20-тина мижави държавици от третия свят от ранга на ел салвадор, гватемала, хаити, никарагуа и прочее. дори краварите не ги признават за легитимна държава. За легитимно правителство на Китай не ги признава НИКОЙ освен те самите.в същото време над 170 държави признават КНР за легитимното правителство на Китай, в това число всички развити държави.Добре че бяха ФАЩ да им спасят кожите на тия дето се окопаха в Тайван, същата работа като Ю. Корея...

21

Анонимен

преди 7 години

До Путин Акбар!"Законното и легитимно правителство на Китай се намира в Тайван"Хахахахаха хахахахаха хахахахаха хахахахах ахахха...и после...хахаха хахахахаха хахахахахах ахаххахахаха хахахаха.Законно по кой закон? Когато комунистите възстават срещу отрепките, които ги управляват, те нямат нищо докато властта има армия, обучавана и финансирана от краварите. Толкова много са любили тогавашното си правителство, че 20 милиона хващат оръжие и ги измитат като ***. Легитимни... сигурно..

fallback