Братът и сестрите Фостър. Снимка: Reuters
fallback

"Той е лъжец", просъска Джейн Фостър. "И дърт мръсник", добави сестра й Джийн, докато двете обсъждат недостатъците на Доналд Тръмп дни преди той да бъде избран за президент на САЩ.

"Аз пък го подкрепям", каза брат им, 60-годишният Пол, похапвайки мъфини и солени бисквитки със сирене в хола на семейството. "Хилари Клинтън е като марионетка - всичко е по сценарий", настоява той.

Тазгодишните президентски избори в САЩ са безпрецедентни по начина, по който настроиха американците едни срещу други, показват десетки интервюта в провинцията и в някои от политически най-оспорваните щати, пише Ройтерс.

Изборите внесоха разцепление в семейства като това на Фостър в селището от селски тип Елсуърт, в щата Мейн, разрушиха приятелства и настроиха съседи един срещу друг.

Според неотдавнашно проучване на Ройтерс/Ипсос 15% от анкетираните са съобщили, че са спрели да си говорят с някой член на семейството или с близък приятел заради изборите. При демократите това са 23 на сто, докато при републиканците - 10. 12% са сложили край на някаква връзка заради изборите.

Няма налични данни за сравнителен анализ от предишни избори, но от разговори с психолози и избиратели става ясно, че тези избори са генерирали страсти, гняв и раздори в толкова висока степен, че ще бъде трудно раните да заздравеят след загубата на Клинтън от Тръмп.

Сара Гът, демократ от Колорадо, сподели, че баща й, пламенен поддръжник на Тръмп, спрял да й говори, след като двамата влезли в сблъсък на политическите си възгледи във Facebook. "Той премина границата", каза тя.

След като Сара изразила във Facebook мнението, че в тези избори въпросът за расите е централен, получила постове "Върви по дяволите" в социалната мрежа. "А после баща ми публично ме нападна, като писа, че трябва да се засрамя от себе си." Оттогава двамата не си говорят.

35-годишният Тай Търнър-Бонд, чернокож жител на Северна Каролина, каза, че е загубил приятели заради подкрепата си за Тръмп. Някои го нарекли "Чичо Том" - обидно прозвище към чернокожи, заемащи страната на белите; други го заплашили с насилие.

В Спрингфийлд, Охайо, 57-годишният Дюк Левър гласувал за Тръмп, защото искал нещо като "тежка метална топка" да се стовари във Вашингтон. Собственикът на кафенето "Ун Мундо" не е изненадан от разделенията, които тези избори предизвикаха и се страхува, че ще стане още по-лошо. "В момента сме на кръстопът, в остър кризисен исторически момент", смята той.

Пред хиляди привърженици недалеч от това място Тръмп нарече Клинтън "най-корумпираната личност, която някога се е кандидатирала за президент" - думи, посрещнати със скандирания "Тикнете я в затвора", както и тук-там "Да се обеси".

Малко по-надолу по улицата 51-годишният афроамериканец Ричард Скот, поддръжник на Клинтън, поклати глава, чувайки тези скандирания. Те му напомнили, каза той, за линчуванията през 20-и век на чернокожи американци - включително в Спрингфийлд, където чернокож затворник бе застрелян и обесен на кол на главната улица през 1904 г. "Това е ужасно", сподели той.

Изборите втвърдиха ясно изразеното расово разделение в бившия индустриален глад с население 60 000 души - умалено копие на Америка с около 75 процента бели жители и 18 процента черни. "В този град има разделение, и икономическо, и расово", каза 58-годишният Боб Лийт, собственик на занаятчийска работилница. "И на тези избори ние станахме свидетели на това".

В някои случаи напрежението влиза и в спалнята. Сам Нейл, съветник по брачни проблеми в Синсинати, посочи две семейства с възникнало между двойките напрежение в резултат на изборите. Голяма част от натрупалия се гняв се излива в социалните медии и трудно ще се тушира. Дейвид Френч, автор в "Нешънъл ривю", писа за "неспирен поток от обиди" срещу него и семейството му онлайн от бели националистически привърженици на Тръмп; в Twitter дори поместили образа на седемгодишната му дъщеря в газова камера.

14% от анкетираните от Ройтерс/Ипсос заявиха, че са блокирали някой член от семейството или близък приятел в социална медия заради изборите. При демократите процентът е 23, а при републиканците – 8.

Разцеплението проникна в редица общности. В Прово, щата Юта, привърженикът на Тръмп Лой Брънсън една сутрин през октомври намерил на колата си надпис със спрей - "АмериКККа" - ясна алюзия на трите букви К с расистката организация - както и "По дяволите Тръмп". Двете табелки, които той бил поставил на двора си с името и знака на Тръмп, били унищожени.

"Аз обаче се мотивирах и сложих 85 табелки в двора си", разказа той. До дни почти всички били откраднати. "Според мен това е повече от вандализъм, това е атака срещу свободата на словото", смята той.

Според някои за това разделение са виновни езикът и реториката в предизборната кампания, защото те са разпалили расови, етнически и класови напрежения, които отдавна къкрят в Америка. Джордж Лакоф, преподавател в калифорнийския университет Бъркли, обвинява езика, използван от Тръмп - по негово мнение той държи първенството по агресивност сред всички съвременни кандидат-президенти.

Той откроява думите на Тръмп през август, че защитниците на правото да се носи оръжие трябва да вземат нещата в собствените си ръце, ако Клинтън го победи, както и призива на бизнесмена Клинтън да бъде хвърлена в затвора. "Когато стигаш до подобни крайности, следват крайности в гнева и в страха", каза Лакоф.

А Пол Фостър, който се скара със сестрите си, каза следното: "Сестрите ми ще ми простят политическите възгледи. Но страната ни ще пламне".

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

о, да

преди 7 години

Съжалявам много, но %-те не говорят ли ясно, че демократите всъщност да тези, който репресират и омаловажават чуждото мнение, цитираме: преустановили контакт със някой близък - демократите това са 23 на сто, докато при републиканците - 10. 12%; блокирали член на своето сем. в интернет - демократите процентът е 23, а при републиканците 8. Що за демократи?

37

Хех

преди 7 години

До Анонимен 41Ми защото Бати Дончо е Мъжкар и Пич! Като Берлускони например. Иначе ако беше съединител щяха да се претрепят да го възхваляват та всички да разберат колко са толерантни.

36

Анонимен

преди 7 години

Родата е най-важна. В България не вярвам да има скарани заради политици. Поне се надявам. Глупаво ми се вижда.

fallback