Снимка: Reuters
fallback

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ предизвиква сериозни притеснения сред германските бизнес среди, като известни личности от най-голямата европейска икономика предупредиха новия президент да не изолира страната си от останалия свят, предаде ДПА.

Oще по темата
Усещането за несигурност в промишлеността е огромна, заяви ръководителят на Съюза на германските индустриалци (BDI) Улрих Грило.

По думите му би било разумно Тръмп да не изолира американската икономика от света, в противен случай несигурността около бъдещия курс на САЩ ще има значителни негативни последици за световната икономика.

Никой не знае какво ще се случи през следващите месеци, отбеляза Мартин Ванслебен, главен изпълнителен директор на Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (DIHK).

Около 5000 германски компании работят в САЩ. Те се надяват, че сега международното сътрудничество няма да бъде изложено на риск от новото американско правителство, отбеляза Ванслебен.

Германският бизнес е начело на усилията за сключване на ново споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС - Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP), докато Тръмп обвини този тип споразумения за закриването на работни места в САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Циник

преди 7 години

Сега Тръмп планира "наказателни" мита за китайски, и изобщо вносни продукти.Вчера Уолстрийт "реагира" веднага на избора на новия 45 президент.Акциите на BMW и VW паднаха с 2 %. Дали са случайни атаките, и исковете на САЩ към VW...Audi....оставям всеки да прецени сам.Или американската автомобилна промишленост реагира на разрастналия се немски концерн.Лично аз се радвам че TTIP - 5800 страници неразбираеми алабализми - отиват в кене*фа.Не искам сина ми да расте в ново индустриално робство.

14

Циник

преди 7 години

Нещата всъщност са доста по-сложнш отколкото тук някои ги изкарват.Германия беше 5 год. Подред световен шампион по износ.И за да си го представите по-ясно....Около 42 милиона работещи немски пчелички ( и аз между тях) изнесоха повече от 1 МИЛИАРД работещи китайци.Германия профитира от "слабо" ? защото един от главните пазари си остава САЩ.Навремето Митеран се "съгласи" за създаването на ЕС САМО при условие,че се махне цитирам: "СВРЪХМОЩНАТА НЕМСКА МАРКА"

13

Анонимен

преди 7 години

Германците никога не са притеснени. Те работят с години напред.Ние тука чакаме да стане и после ..... ше видиме.

fallback