Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters
fallback

Дали избирателите, които симпатизират на Доналд Тръмп, но не смеят да го признаят, не са всъщност тайният резерв на републиканския кандидат за Белия дом в изборите на 8 ноември?

По дефиниция трудни за откриване и преброяване при социологически проучвания, тези гласове може да се окажат решаващи в изборите, очертали се твърде напрегнати, пише Франс прес.

Минавайки пред Белия дом, 64-годишният Томас Хъдсън признава неохотно, че е гласувал за Тръмп и тутакси добавя, че има "угризения". Заклет републиканец, той е свикнал да заявява "с голяма гордост" за кого е дал своя глас.

Още 27 милиона американци наред с този закален ветеран са гласували предварително, както е разрешено в редица щати.

Експертите се чудят каква е същинската тежест на избирателите, които са надянали маски, и дали те също може да предизвикат "Брадли ефект", както стана с изненадващия вот на британците за излизане на кралството от ЕС (Brexit).

През 1982 г. чернокожият Том Брадли се кандидатира за губернатор на Калифорния, но губи изборите, при все че води в анкетите с голяма преднина - мнозина навремето не са признали, че ще гласуват против него, от страх да не бъдат обвинени в расизъм.

Скрити гласове са например тези на белите американци без висше образование - 47 милиона от тях не дойдоха в изборните секции през 2012 г. Днес ги ухажва Тръмп, припомня Дейвид Уосърман на сайта FiveThirtyEight, реномиран източник на изборна статистика.

Ако спечели доверието на част от този електорат, Тръмп може да стане победител в президентската надпревара, смята главният редактор на "Кук политикъл рипорт".

"Казвам го с нежелание"

Това разтреперва отсега всички пророци, попарени вече от победата на Доналд Тръмп в първичните избори, в която не вярваше никой и която направи буйния милиардер и аматьор в политиката официален кандидат на Републиканската партия.

Ще трябва обаче белите гласоподаватели без висше образование да се впишат в избирателните списъци и да отидат до урните, а засега такива изгледи няма, отбелязва Уосърман.

Мозъчният център "Брукингс" разработи три сценария, включващи избирателите с този профил, но и в най-добрия случай Доналд Тръмп не би успял да спечели на своя страна достатъчно членове на изборната колегия, които всъщност определят новия президент.

Републиканците обаче твърдо вярват в силата на тези невидими гласове.

Според проучване на сайта Политико 71 на сто от участниците - републикански партийни водачи и активисти от 11 ключови щата, смятат, че анкетьорите подценяват избирателите, които не са посмели да заявят, че ще гласуват за спорен кандидат.
"Познавам лично мнозина републиканци, които не биха признали, че ще гласуват за Тръмп. Аз самият го казвам с нежелание", твърди пред Политико републиканец от щата Вирджиния.

Наистина, "преднината на Хилари Клинтън пред Доналд Тръмп е по-голяма в телефонните анкети", отколкото в допитванията чрез интернет, отбелязва FiveThirtyEight.

Мнозина се колебаят

Технически аспекти от този род допринесоха за неспособността на социолозите да предскажат вота за Brexit, посочва в "Нюзуик" Уилям Хаусдорф, учен и политически анализатор.

Според него в Обединеното кралство са изиграли известна роля непредвидими фактори като по-слабото участие на младежта и изненадващото разпределените гласове на колебаещите се.

"Още се колебая. Не съм фен нито на Тръмп, нито на Клинтън. Бих искала да дам своя глас за републиканец, но не мога да гласувам за Тръмп. По-рано гласувах за демократите. Накратко, много съм притеснена", оплаква се Джаклин Ароусмит, която срещнахме пред Белия дом.

Близо 15 от всеки сто американци още не знаят коя бюлетина ще пуснат в урната. По същото време през 2012 г. едва 5 процента бяха затруднени да направят избор между Барак Обама и Мит Ромни, напомня Нейт Силвър на сайта FiveThirtyEight.

"Теоретично погледнато, с днешните "едва" 46 на сто от гласовете за Клинтън Тръмп би могъл да спечели срещу нея, като привлече онези, които все още не са решили кого да подкрепят и електората на независимите партии. На практика обаче са малко признаците, че Тръмп е техният втори избор", писа той в понеделник.

Друга неизвестна величина е избирателната активност. Първите предсрочно подадени гласове показват, че в някои щати демократите бележат по-многобройно участие във вота.

Не е висока обаче активността сред младите и чернокожите, допринесла най-много за победата на Барак Обама през 2008 г. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 7 години

Проучванията на социолозите били манипулирани, а на кандидатите дето всички го ксзват не е манипулация.От къде знаят те колко ще съберат? Питат семейство си ли : д

16

ФАКТ

преди 7 години

РУСИЯ,НА 65-ТО МЯСТО ПО ЖИЗНЕНО РАВНИЩЕ!

15

МЛЪКНЕТЕ

преди 7 години

Тръм-мръп, Хилари-милъри...Да се оправят американците сами!И не ме разсейвайте-ДНЕС АЗ МИСЛЯ!

fallback