Хилари Клинтън. Снимка: архив, Reuters

Пред Хилари Клинтън се очертава внушителна победа над Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ на 8 ноември, според резултатите от ново проучване на Асошиейтед прес - Джи Еф Кей. Само 12 дни преди гласуването кандидатката на демократите води пред републиканския си съперник с 14%.

Намерение да гласуват за нея са изразили 51 на сто от анкетираните срещу 37 за Тръмп. Това е най-голямата разлика, регистрирана досега в проучвания на нагласите на избирателите, посочва АП.

Клинтън си е осигурила подкрепата на 90 на сто от избирателите демократи, както и на около 15 на сто от умерените републиканци. Само 79 на сто от републиканските избиратели са отговорили, че ще гласуват за партийния кандидат.

След започналото вече гласуване в 37 щата възможностите на Тръмп да победи Клинтън бързо се изпаряват.

В Северна Каролина - щат, в който Тръмп трябва непременно да победи, демократите водят пред републиканците в предварителното гласуване с 47 на 29 на сто.

Демократите имат преднина, въпреки че на този етап активността на гласуване сред чернокожите - ключова избирателна общност за Клинтън, е по-ниска в сравнение с 2012 г. Клинтън има предимство също във Флорида, Невада и Колорадо. Благодарение на белите избиратели Тръмп се справя добре в Охайо, Айова и Джорджия. Но дори да победи в тези щати, републиканският кандидат няма да успее да събере необходимите 270 гласа в избирателната колегия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase