Доналд Тръмп. Снимка: Reuters
fallback

Кандидатът за американски президент от републиканците Доналд Тръмп се зарече, че ако бъде избран за държавен глава, то пребиваващите нелегално в САЩ мигранти ще бъдат депортирани. Така той подчерта твърдолинейната си позиция по въпроса, след като преди седмица беше намекнал за евентуален по-мек подход, предаде Ройтерс.

В реч в щата Финикс Тръмп изрази неодобрението си към 11-те милиона души, които са дошли в САЩ нелегално, седмица след като каза, че много от тях са "страхотни хора", допринесли за развитието на американското общество. Сега Тръмп заяви, че имигрантите ще трябва да се приберат в родните си страни и отново да кандидатстват за право да дойдат.

Oще по темата

"Нашето послание към света е следното: не можете да придобиете легален статут или да станете граждани на САЩ, като идвате нелегално в нашата страна", каза Тръмп.

"Хората ще знаят, че не може просто да се промъкнеш тайно, да се опитваш да останеш незабелязан и да чакаш да те легализират", каза той.

Тръмп добави, че Мексико ще плати за изграждането на стена по граничата между двете страни. Той каза това няколко часа, след като мексиканският президент Енрике Пеня Нието заяви след разговор с него, че Мексико няма да плаща за такава стена нея.

"Ще построим голяма стена по южната граница", каза Тръмп. "И Мексико ще плати за стената - 100 процента. Те още не го знаят, но ще платят за стената", добави той.

В речта си Тръмп заяви, че негов приоритет измежду мерки, които ще предприеме срещу незаконно живеещите в САЩ, ще бъде бързата депортация на извършителите на тежки престъпления. Той каза, че ще сформира комисия, която да проучи от кои региони или страни ще бъде преустановена имиграцията, като посочи, че Сирия и Либия ще заемат водещи места в списъка му. По този начин той ще осъществи предложения от него план за забрана на влизането в САЩ на мюсюлмани от някои страни.

Тръмп каза също, че ще създаде "специален отряд за депортация", който ще установява престъпници, подлежащи на експулсиране и ще утрои броя на служителите на граничната охрана.

Тръмп изостава от съперника си от демократите Хилари Клинтън преди изборите на 8 ноември според социологическите проучвания. Съветниците му се надяват, че предизборната му обиколка из страната ще покаже, че той е готов да се заеме с щекотливи въпроси като отношенията с Мексико, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

анонимен

преди 7 години

военно пром комплекс ще назначи президента така че не се косете и не се моретеда мислите за тях мислете какво ще стане с бьлгарите ние сме в опасностслед 70 години мир ще се наложи да променим живота си благодарение на това че немислим по изборите спим дьлбок сьн гледаме турски сериали и ядем лоша храна

8

Dublin

преди 7 години

"Хората ще знаят, че не може просто да се промъкнеш тайно, да се опитваш да останеш незабелязан и да чакаш да те легализират", каза той....Merkel.kapish??

7

Лина

преди 7 години

Не разбирам кой е бил в състояние да преброи нелегалните като същите тези нелегални не са регистрирани никъде и работят като роби за един хляб и някоя мизерна стая за по няколко души.

fallback