Пол Манафорт. Снимка: архив, Reuters
fallback

Ръководителят на предизборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, който тази седмица бе намесен в разследване за политическа корупция в Украйна, години наред е работил с диктатори и военни полеви командири, натрупвайки значително състояние.

В американската политика 67-годишният Манафорт е известен като изключителен републикански стратег, който през 70-те и 80-те години е работил за предизборните кампании на Джералд Форд и Роналд Рейгън, а след това е бил съветник на Джордж Буш баща през 1988 г. и на Боб Доул през 1996 г. Той е отговарял за републиканския партиен конгрес, на който бе издигната кандидатурата на Боб Доул, победен впоследствие от Бил Клинтън, пише Франс прес.

След 20 години отсъствие Доналд Тръмп се обърна към него в края на март, за да внесе професионализъм в една любителска кампания, която не очакваше успеха на необичайния си кандидат. Няколко седмици по-късно предишният шеф на предизборния екип Кори Левандовски бе уволнен и Манафорт пое контрола на операциите.

Винаги безупречно сресан и облечен, силно критичен към медиите, внукът на италиански имигрант Пол Манафорт оттогава неуморно защитава републиканския кандидат за Белия дом и хули критиците му.

Дейността му на ръководител на предизборна кампания крие други, по-неясни занимания на могъщ международен лобист.

През 1980 г. той става съосновател на "Блек, Манафорт, Стоун и Кели" (БМСК), лобистка кантора във Вашингтон. През 1985 г. сред клиентите му са анголският бунтовнически лидер Жонаш Савимби, когото той преобразява в борец за свобода. Жонаш Савимби получава милиони долари помощ от правителствата на Рейгън и Буш.

Сред клиентите на БМСК от онова време са и бившият диктатор на Заир Мобуту Сесе Секо, правителството на Кения, Нигерия и бившият филипински президент Фердинанд Маркос.

През 1992 г. разследване на Центъра на обществена почтеност описва тези връзки и изплатени за това лобиране милиони в доклад, озаглавен "Лобито на палачите".

През 1995 г. БМСК е продадена. Манафорт създава друг консултантски кабинет с бившия съветник на Джон Маккейн Рик Дейвис, а след това през 2012 г. учредява Ди Ем Пи интернешънъл, съобщава в. "Вашингтон пост".

Името му се появява и във Франция в "аферата Карачи", два оръжейни договора, подписани през 1994 г. с Пакистан и Саудитска Арабия, за които има подозрения, че са довели до комисионни, финансирали кампанията на Едуар Баладюр за президент на изборите през 1995 г., спечелени от Жак Ширак.

През 2013 г. Пол Манафорт е разпитан от френски съдии и признава, че му е било платено чрез посредник по договорите, бизнесмена с ливанско и испанско гражданство Абдул Рахман ел Асир, за да съветва Едуар Баладюр. Той също заявява, че се срещнал с предизборния екип на Баладюр, но други срещи не последвали. При разследването се разкрива, че между 1994 и 2001 г. са били платени около 340 000 долара на Манафорт или обкръжението му.

По-неотдавнашната му работа за бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, за чиято промяна на имиджа той допринася, тази седмица отново се появи на първите страници в САЩ - реклама, която спокойно би си спестила кампанията на Тръмп.

Доналд Тръмп вече е критикуван за изказаното му към Владимир Путин възхищение, изявленията му за Крим и призивите му към руснаците да хакнат имейлите на Хилари Клинтън. Съперничката му от Демократическата партия незабавно го призова да разкрие "връзките" на Манафорт и на другите представители на предизборния му екип с "руски или прокремълски лица и организации".

Според Артем Ситник, който ръководи новата агенция за борба с корупцията в Украйна, името на Манафорт присъства в "черен списък" на партията на сваления през 2014 г. бивш президент Виктор Янукович, с отбелязани над 12 милиона долара плащания на Манафорт, без да се знае със сигурност дали той наистина е получил тези пари.

Според в. "Ню Йорк таймс", който говори за плащания в брой на Манафорт между 2007 и 2012 г., Янукович и неговата Партия на регионите сериозно са се вслушвали в съветите на Манафорт и консултантския му кабинет, които им помогнали няколко пъти да спечелят избори.

Пол Манафорт отрече да е получавал каквито и да било незаконни плащания в брой, а в понеделник осъди в изявление "необоснованите и глупави" обвинения. Той заяви, че никога не е работил за правителствата на Русия или Украйна.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 7 години

От статията разбрах че САЩ са износител номер едно на международен тероризъм.

4

Василев

преди 7 години

Селяни, този се казва Манафов и се сещайте кви ще ги върши по време на изборите. Изобщо на братята янки ду пце да им е яко.Агент Трактор, Данс!!!

3

джурналяга

преди 7 години

А украинския олигарх Пинчук е главния спонсор на Килърито, пък синчето на Джо Байдън е собственика на половината газопреносна мрежа на Украйна.

fallback