Снимка: архив Reuters

Светът трябва да се примири, че противоречивата кандидатура на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати може да се окаже печеливша. Светът трябва и да приеме, че е отговорен за това развитие, пише британският в-к “Телеграф”. 
 
Ужасяващите сцени от френския Лазурен бряг само потвърждват основната линия в речите на Тръмп, а именно: “Западът вече не е способен да се справи с терористичните заплахи и е нужен нов курс на управление”.

Резултатите на Тръмп в социалогическите проучвания изобщо не са за подценяване. В началото на лятото Хилари Клинтън се наслаждаваше на двуцифрена преднина, сега обаче тя е едва няколко пункта. Бившият държавен секретар получи подкрепа от самия Тръмп, който с непремерени изказвания срещу мексиканските имигранти загуби много гласове в традиционно републикански щати като Флорида и Джорджия.

Но пък крайните му мнения, макар да разгневяват едни, въодушевяват други (особено “бялата” работническа класа). Така милиардерът натрупа множество симпатии в бастиони на демократите като Индиана, Мейн и Охайо.

Доналд Тръмп знае, че има само един път към победата – да бъде себе си. Опита ли се да бъде по-умерен, то предимството му ще бъде заличено.

Бизнесменът очевидно ще следва поетия твърд курс. Към момента той изглежда алтернативата на настоящата политика по отношение на сигурността, следвана от Барак Обама и подкрепена от кандидата на демократите Хилари Клинтън. 
 
За мнозина Съединените щати и Европа са прекалено толерантни, дори слаби в действията си срещу терористите и трябва нова, силна ръка.

Тръмп не се свени да подклажда огъня при всяка следваща кървава атака. След Ница написа в Туитър: “Още една ужасяваща атака. Кога ще се научим? Става все по-зле”.

За разлика от повечето политици, които всеки път третират терористичните нападения като мистериозна атака, чиито произход и цел са неизвестни, милиардерът е повече от конкретен – ударите идват от радикалния ислям. И докато всеки държавник праща съболезнования и отправя молитви за жертвите, Тръмп говори за въоръжаване на хората и затягане на сигурността. 
 
След покушенията срещу полицейски служители в Далас, той омаловажи расовия аспект на случилото се и застана твърдо зад полицията.

Кандидат-президентът изглежда напълно готов да действа превантивно. Един от основните белези на управлението на Обама беше да реагира след като нещо се случи. Тръмп настоява за засилена бдителност и пресичане в зародиш на всяка потенциална опасност.

В явен контраст с почти цялата политическа класа в страната, Тръмп се противопоставя на схващането, че тероризмът е нещо, с която трябва да се живее, че е част от живота на хората. Той е готов да построи стена по границата с Мексико или да не допуска мюсюлмански имигранти в Съединените щати. На пръв поглед безумни обещания, с изключително малък шанс за реализиране на практика.
 
Но събитията в Европа карат американците да вярват, че колкото повече мюсюлмани дойдат в страната им, толкова повече тя ще заприлича на Белгия, Франция, Великобритания.

За европейците подобно мислене издава наивност, но американците вярват, че Ница е предупреждение, което не може да бъде подминато с лека ръка.

Битката за Белия дом тепърва ще навлиза в решителната си фаза и завой в крайнодясно изглежда все по-вероятен. Защото мнозина тайно започват да вярват, че Доналд Тръмп е алтернативата на хаоса и ежедневния страх, които са се настанили в живота на обикновените хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase