Снимка: Reuters, архив

Директорът на ЦРУ Джон Бренан каза, че за целия си професионален живот не се е сблъсквал с по-сложен проблем от сирийския, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Той говори в Института "Брукинс" във Вашингтон.

В Сирия се сблъскахме с множество вътрешни и външни играчи, с множество пресичащи се цели и намерения, отбеляза Бренан в контекста на въпрос за отношенията на САЩ с Турция и за оценката от Вашингтон на действията на кюрдите. Шефът на ЦРУ каза, че Турция е "много близък съюзник", а кюрдите са партньори по борба с екстремистката групировка "Ислямска държава".

Ние не сме съгласни с Турция по всичко, което става в този регион, и "съвършено открито и честно разговаряме с турците, когато възникнат разногласия. Те също от време на време открито изразяват несъгласие с нас", отбеляза той.

В отговор на друг въпрос Бренън каза, че ще си подаде оставката, ако следващият президент на САЩ нареди на неговото ведомство да възобнови практиката на т.нар. "уотърбординг" - потапяне във вода с цел симулация на давене. Тази практика се прилагаше срещу заподозрени екстремисти в тайните затвори на ЦРУ в чужбина по времето на президента Джордж Буш-младши.

Неотдавна републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп открито заяви, че ако бъде избран, веднага ще нареди тази практика отново да бъде въведена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase