Снимка: Reuters

Американските полицаи откриват огън по чернокожи два пъти по-често, отколкото по бели граждани на САЩ, заяви президентът Барак Обама след пристигането си във Варшава за участие в срещата на върха на НАТО, предаде ТАСС.

"Афроамериканците в САЩ са спирани за проверка с 30 процента по-често от белите. Чернокожите и латиноамериканците са обискирани три пъти по-често от белите. А полицията открива огън по афроамериканци два пъти по-често, отколкото по бели", заяви Обама. 

Още по темата

Той подчерта, че тези данни са основани на множество изследвания, извършвани в продължение на много години.

В сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която е имало също жена и дете. Ден по-рано в щата Луизиана бе застрелян от двама полицаи 37-годишният Алтън Стърлинг. И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха масови протести срещу полицейския произвол.

"Тези фатални стрелби не са изолирани инциденти. Те са симптом на по-големите предизвикателства в нашата правораздавателна система, на расовите различия, които се виждат в системата година след година и получаващата се в резултат липса на доверие между правоохранителните органи и твърде много от общностите, на които те служат", заяви Обама, цитиран от Ройтерс.

"Признаването, че имаме сериозен проблем, по никакъв начин не влиза в противоречие с нашето уважение и признателност към огромното мнозинство полицейски служители, които всеки един ден рискуват живота си, за да ни защитят", подчерта президентът на САЩ.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase