Снимка: архив Reuters
fallback

Предстоящите президентски избори в Съединените щати логично ще се окажат от огромно значение за бъдещата роля на страната на международната сцена. Според “Нюзуик” който и да бъде избран, ще има тежката задача, която стои пред всеки американски следвоенен държавен глава – да възстанови световния ред.

Провал в тази задача ще прати света в тежка политическа криза. Успех може да гарантира световен мир за половин век напред.

Съединените щати и западните им партньори установиха съвременния, подчинен на основни закони световен ред след края на Втората световна война, за да бъдат избегнати икономическите и военни грешки от 30-те години на 20-ти век. Изграден около ООН и водещи икономически инстутиции, този ред представлява набор от механизми за регулация поведението на страните по света.

В анализа на “Нюзуик” се посочва, че резултатът е впечатляващ (разбира се, с изключения) – повишен жизнен стандарт, процъфтяваща демокрация, падане на нивата на бедност, намаляване на военните конфликти.

Недоволни обаче има. Страни като Китай, Русия, Индия, Бразилия и Турция виждат в този установен световен ред система за господство на елитарен клуб от държави, оглавяван от Вашингтон. Факт е, че недоволните споделят голяма част от наложените ценности, но съвсем естествено искат повече влияние по отношение на ръководните институции и взимането на решения.

Китай и Русия, които изразяват претенциите си чрез завземане на територии, отдавна са сочени за основните играчи в битката за рязка промена в “режима”. Но Вашингтон започва да усеща все по-сериозен натиск от бързо развиващи се и готови да поемат по-централна роля икономики като Индия, Бразилия и Турция.

Немалко влиятелни американски политици с по-консервативни виждания са категорични, че статуквото трябва да бъде запазено. “Ние създадохме този ред, ние трябва да продължим да решаваме как да функционира успешно”, казват те.

Но е ясно, че подобно позиция може да доведе само до едно – разпадане.

Това е и задачата пред новия американски президент, който ще бъде избран през ноември. Държавният глава ще трябва да отвори вратите на клуба. Ще трябва да е готов да изслуша повече позиции, да взима предвид дори и крайно противоположни мнения. 

Задача, която все пак не е чак толкова тежка, защото световните сили споделят общи интереси по отношение на търговията, глобалното развитие, климатичните промени и борбата с тероризма. А и повечето страни ценят американското лидерство.

Разбира се, процесът ще е труден. Световният лидер ще трябва да прави компромиси, каквито не му се е налагало да прави досега.

Да, Вашингтон няма да сдаде водещата роля, ще ръководи с твърда ръка, но ще трябва да е по-гъвкав по отношение на недоволните. 

Въпросът е дали кандидатите за Белия дом споделят това мнение. Готови ли са за промяната или ще продължат настоящия курс, което може да застраши сигурността на целия свят?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

:)

преди 7 години

Новият американски президент трябва да започне да гради комунизъм навсякъде по света. Това е единствеият начин да запази световното господство.

46

Анонимен

преди 7 години

който и да е ще громи болшевиките

45

Teo

преди 7 години

Относно статията няма какво повече да се коментира, вече се усеща световната съпротива срещу реда, налаган от САЩ. Каквото и да съчиняват про-американските журналисти, истината е, че мина времето в което САЩ командваха еднолично парада. Сега трябва да се съобразяват както с техните партньори, така и със останалите 70% от човечеството. Имам само един въпрос към подкрепящите САЩ във форума - колко от вас са били там? Мога да говоря много по въпроса, но няма да ми стигне полето за текст.

fallback