Снимка: архив БТА
fallback

Кандидатът за номинация на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ Доналд Тръмп прогнозира, че Щатите са на път към "много мащабна рецесия", като предупреди, че комбинацията от висока безработица и надценен фондов пазар са подготвили почвата за нов икономически срив.

"Мисля, че стоим върху икономически балон. Финансов балон", заявява милиардерът в интервю за The Washington Post, публикувано в събота и цитирано от Ройтерс.

Тръмп твърди, че реалното равнище на безработицата в САЩ е много по-високо от нивото от 5%, регистрирано от американското бюро за трудова статистика.

"Не сме на равнище от 5% безработица", изтъква Тръмп. "Ние сме на равнище, което вероятно навлиза в 20-те, ако се гледат реалните числа", посочва той, като допълва, че официалните данни за безработицата са "статистически измислени, за да изглеждат по-добре политиците, и в частност президентите".

Тръмп се опитва да привлече работниците на своя страна, като често сочи като причина за безработицата аутсорсинга на американски работни места в държави като Китай и Мексико.

Според Тръмп сега е "ужасен момент" за инвестиции на фондовия пазар. С тази позиция той дава по-мрачна перспектива за щатската икономика от много известни икономисти.

В интервюто Тръмп се зарича да заличи държавния дълг, който надхвърля 19 трлн. долара, за период от осем години, като планира да го постигне чрез предоговоряне на търговски споразумения.

"Ще предоговоря всички наши споразумения, големите търговски споразумения, с които се справяме толкова зле", казва той.

За още икономически новини посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 8 години

единственното което може да направи тръмп е да отвори кингстоните ,та да се удави америка по скоро.тогава в света ще настъпъпи мир.по принципа на сталин;нет америка ,нет проблема

24

Шоп

преди 8 години

По принцип е прав - кризите са циклично явление, криза пак ще има. Само че всички са вързани към американския кораб - ако той потъне с 10 сантиметра, на останалите играчи ще им дойде до гушата. Както знаем от руските медии, 2015 Русия увеличи вложенията си в ДЦК на САЩ, а руснаците подадоха рекорден брой апликации за Зельоная карточка.

23

Анонимен

преди 8 години

КРАВАРИТЕ СА ФАЛИРАЛИ МНОГО ОТДАВНА- ТАМ ЦАРИ ПЪЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ КРАХ- НИСКИ ЗАПЛАТИ- ТИЯ В РУСИЯ СА ПО ВИСОКИ.

fallback