Снимка: БТА
fallback

Фаворитът за получаване на номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп разкри вчера възгледите си за американската външна политика и посочи имената на съветниците си в тази област, предаде Франс прес.

Първо в интервю за в. "Вашингтон пост" магнатът на недвижими имоти заяви, че има в антуража си петима експерти, водени от сенатора републиканец от Алабама Джеф Сешънс. В екипа му от дипломатически съветници има още консултант по енергетика и петрол, експерт по антитероризъм, бивш генерален инспектор в министерството на отбраната и пенсиониран офицер от армията.

Като изключим факта, че тези хора са напълно непознати сред властовите структури във Вашингтон, а още по-малко на широката общественост, вестникът определя всички тях като консерватори, отбеляза АФП.

Според редакторите на "Вашингтон пост" Тръмп звучи по-скоро като изолационист, отколкото като поддръжник на намесата на САЩ в световните дела.

На пресконференция във Вашингтон милиардерът претендент за Белия дом заяви, че би било прекрасно, ако САЩ се разбират с Русия, предаде ТАСС. "Ако Русия иска да харчи милиони долара на ден, за да бомбардира "Ислямска държава", то аз не възразявам. На някои хора това не им харесва и казват: "Не, не, това е наша работа". Но това не е наша работа. Ако Русия иска да се занимава с това, то аз съм напълно "за", каза Тръмп.

По-късно през деня Тръмп даде интервю и за телевизия Си Ен Ен, в което заяви, че САЩ трябва да съкратят драстично разходите си, предназначени за финансиране на НАТО, поставяйки под въпрос един от стълбовете на американската външна политика през последните близо 70 години, предаде Ройтерс.

"Плащаме крайно непропорционално. Това е твърде много и в действителност сега живеем в друг свят, различен от този, в който е възникнала идеята (за създаване на алианса)", каза кандидатът за номинация на Републиканската партия за президент на САЩ.

Вечерта Тръмп имаше изява и на заседание на Американско-израелския комитет по обществени въпроси. "Мой приоритет номер едно е да разваля катастрофалното споразумение с Иран", каза той пред влиятелното произраелско лоби.

"Това споразумение е катастрофално за Америка, За Израел и за целия Близък изток", каза Тръмп и упрекна президента Барак Обама, че е бил "може би най-лошото нещо, случвало се някога на Израел".

Обама и неговият държавен секретар Джон Кери са архитектите на историческото споразумение от 14 юли 2015 г., по силата на което бе наложен контрол върху ядрената програмна на Иран в замяна на вдигане на някои санкции срещу страната.

Този текст предизвика напрежение между САЩ и неговите исторически съюзници Саудитска Арабия и Израел.

"Ние напълно ще разбием световната терористична мрежа на Иран, която е внушителна и могъща, но не колкото нас", каза Тръмп, получавайки бурни аплодисменти от аудиторията.

Тръмп обеща, че ако бъде избран за президент, ще наложи вето на всеки опит на ООН да наложи волята си на Израел. Той заяви, че е готов да премести посолството на САЩ в "изконната еврейска столица Ерусалим".

Вчера сутринта на годишната конференция на комитета говори и претендентката за президентската номинация на демократите Хилари Клинтън.

Американското еврейско лоби е едно от най-влиятелните в страната. Затова предаността към партньорството с Израел се счита за крайъгълен камък в политиката на САЩ в Близкия изток и задължителен компонент от предизборната платформа на всеки кандидат за президент, отбеляза ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

Европа се командва от Сащ, а Сащ- от Израел

16

Анонимен

преди 8 години

" "Плащаме крайно непропорционално. ... (за създаване на алианса)", каза кандидатът за номинация на Републиканската партия за президент на САЩ."Щом искате да ръководите НАТО ще плащате повече. И това, което сте платили е малко. Типично за фен на Израел да гледа само парите. Идеята за създаване на алианса доколкото знам - не е да служи на САЩ и да обслужва неговите интереси. Ама в това е превърнало НАТО - обслужва американските интереси.

15

а до Странджа

преди 8 години

А това, което сега тъкмо се случи на летището в Брюксел, Странджа, стана благодарение на твоите приятели от САЩ и верния съюзник Израел, които дирижираха всичките простотии в арабския свят. Тяхните плодове берем сега. Даже ние от лудницата го разбрахме, а ти къде беше?

fallback