Снимка: БТА

Никоя от деветте жертви, убити при стрелбата, открита снощи от бял мъж в църква на афроамериканската общност в американския град Чарлстън, Южна Каролина, не е официално идентифицирана към момента, съобщи Ройтерс.

Но преподобният Ал Шарптън, известен защитник на човешките права от Ню Йорк, съобщи в Twitter, че сред убитите е преподобният Клемента Пинкни - пасторът на църквата и член на щатския Сенат.

Шефът на полицията на Чарлстън Грегъри Мълън каза, че става дума за престъпление от омраза, извършено по расистки подбуди. Издирва се 21-годишен бял мъж.

Още по темата

Това е нов тежък удар за чернокожата общност в САЩ, където от миналото лято няколко невъоръжени афроамериканци бяха убити от бели полицаи, макар и случилото се в Чарлстън да не е извършено от служител на реда, отбеляза Франс прес.

Като започнем от Фъргюсън през лятото на 2014 г. и стигнем до по-неотдавнашния инцидент в Балтимор, тези действия, които често остават безнаказани, съживиха расовите напрежения в страната и накараха хората от тази общност да си направят заключението, че животът на чернокожите не струва толкова, колкото този на белите.

"Мислите и молитвите ни са за хората и семействата, засегнати от трагичните събития в Чарлстън", написа в Twitter републиканският кандидат за президент Джеб Буш. По данни на медии бившият губернатор на Флорида е отменил планирана визита в Чарлстън заради станалото.

"Ужасяващи новини от Чарлстън - мисля и се моля за всички вас", написа потенциалната му съперничка от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Стрелбата бе открита снощи в църквата "Именюъл" - най-старата африканска методистка епископална църква в южните щати. Историята й започва от 1816 г., когато няколко църкви се отцепват от методистката епископална църква в Чарлстън. Един от основателите й Денмарк Веси прави опит да организира бунт на роби през 1822 г., но е заловен и църквата му е изгорена. Енориашите продължават да се молят тайно до края на гражданската война, отбеляза Асошиейтед прес.

Издигнатата след това дървена двуетажна постройка е разрушена през 1872 г. от земетресение, а на нейно място през 1891 г. е построена сегашната тухлена сграда, отбеляза ДПА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase