Снимка: Reuters

Почти всяко нещо има край и скоро този ден може да дойде за американската военна доминация, пише сп. “Икономист”. От изданието уточняват, че САЩ все още са най-могъщата държава по отношение на въоръжението, но другите започват да наваксват.

Вашингтон действа с презумцията за превъзходство в световен мащаб от края на Студената война насам, но тази водеща позиция във военно отношение вече не изглежда толкова непоклатима.

Войната в Залива в началото на 90-те показа ефективността на високотехнологичните оръжия, ползвани от американската армия. Но, разбира се, с времето това въоръжение вече е далеч от съвременното ниво.

През последното десетилетие Съединените щати водиха битки в Ирак и Афганистан с бунтовници, далеч от високите технолигии. В същото време потенциални врагове като Китай, Русия и дори Иран и Северна Корея регистрират огромен прогрес.

Китай е най-голямата заплаха, притеснено признават стратезите отвъд Океана. Войските на азиатската страна са все по-добре оборудвани. Пекин изглежда твърдо решен да засили влиянието си в региона и определено насочва усилията си да ограничи присъствието на американски военни части в близост до границите си.

Прецизни далекобойни ракетни установки, подводници и изстребители последно поколение, електронни и кибер оръжия, целящи “заслепяване” на американските комуникационни мрежи по света – това е само част от настоящия арсенал на Китай. Пекин прави всичко по силите си, за да отреже всеки канал за евентуална военна намеса от страна на Вашингтон в определени зони.

За да запази военната си доминация, Пентагонът вече обяви програма за разработване на нови оръжия с най-модерните налични технологии. В това число безпилотни самолети, които да не бъдат засичани от радарите.  Както и подводни машини, които да оперират самостоятелно, без необходимост от екипаж.

Американското военно министерство работи и върху нови балистични ракети с широк обсег, които да проникнат и през най-сериозните защити. С не по-малък приоритет са и “екзотични” нововъведения като лазерни и електромагнитни оръжия.

Разбира се, техническите препятствия за постигането на тези цели са огромни, но същото важи и за бюрократичните. Конгресът и президентската администрация винаги са загърбвали различитията си, когато стане въпрос за военен бюджет и дългосрочна стратегия. Но вече не.  Политическите интереси застават над националните.

Каквото и да стане, бюджетът за отбрана няма да бъде раздуван кой знае колко. За да се намерят пари за следващата крачка напред, парите трябва да дойдат отнякъде другаде. Като за начало Конгресът може да позволи на Пентагона да затвори ненужните военни бази.

Нужно е и оздравяване на цялостната наборна програма. Разходите за един войник на служба са се увеличили с цели 76% за последните 16 години. Ако продължават с това темпо, тези разходи биха погълнали целия военен бюджет през 2039-та година.

Топ командването също трябва да промените мисленето си по отношение на старото въоръжение. Генералите много често са силно привързани към “играчките” си, макар и полезното действие на тези машини да е паднало драстично. А разходите по поддръжката им да растат пропорционално.

Само бюрократичните разходи на година са десетки милиарди долари. Според “Икономист” Пентагонът трябва да насочи усилията си към стратегия, сходна с тази на инвеститорите в Силициевата долина – да търси цивилни технологични компании, които да разработват изкуствен интелект, самообучаващи се роботи и т.н.

А технологичното предимство, както показва историята, е ключово в борбата за надмощие и поддържането на реда и стабилността по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase