Снимка: БНР
fallback

Триметров паметник на Апостола на България Васил Левски бе открит и осветен в Чикаго. На официалната церемония присъстваха десетки българи. Монументът на Дякона е вторият в САЩ – вече има един пред посолството на България във Вашингтон.

Паметникът на Левски в Чикаго бе издигнат благодарение на строителят от Ахелой Милчо Томов.

Пред БНР той обясни, че Чикаго е най-българският град в света, защото там живеят най-много българи. Томов разказа и че пра-пра дядо му, Петър Аладжата, е бил касиер на Комитета в Габрово, който Левски създава.

Основаната от Милчо Томов фондация "Ние, българите по света" поверила изработката на паметника на младите скулптори Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца. Бронзовата скулптура била завършена неотдавна и доставена и монтирана в Чикаго.

Дарителят Томов има още проекти. Той планира да вдигне в Чикаго и монументи на Макгахан, на Ботев и на светите братя Кирил и Методия. 

Отец Николай освети паметника на Апостола в Чикаго, а българските имигранти поднесоха венци и много цветя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Левски Чикаго

преди 8 години

Адрес:Църква "Св. Иван Рилски"5944 W Cullom Ave,Chicago, IL 60634Има статии, клипове и снимки на chicago.bgЗаповядайте, паметникът наистина е страхотен! Хора, бъдете по-позитивни, можете! И да знаете, че вие сте по-добри от нас тук.Липсвате ни!

15

Коко

преди 8 години

Тази година на Левски другата на боко

14

Ник

преди 8 години

До 9Не пречи до него да се направи на Ботев и Левски, но защо ще да се бута? Българите ако се научим да уважаваме ближния и да оставим завистта, няма да мислим тъпотии.

fallback