Снимка: Ройтерс, архив
fallback

САЩ ще доставят до края на следващата седмица на Ирак 2000 противотанкови ракети Ей Ти-4 (AT-4), тоест хиляда повече от обявеното в сряда количество, каза говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

По думите на говорителя Стив Уорън доставката ще помогне на иракските сили за сигурност да са защитават от атаки на атентатори самоубийци, шофиращи автомобили с експлозиви.

Подобна тактика бе използвана от бойци на "Ислямска държава" (ИД) в края на миналата седмица при превземането на иракския град Рамади.

"Това е добро противодействие срещу такива бомбени атаки", каза Уорън.

Поражението на иракската армия при Рамади е най-големият неин неуспех от година насам. То показа ограничения потенциал на армията и на въздушните удари по екстремистите, нанасяни от коалицията начело със САЩ, коментира Ройтерс.

Агенцията цитира източник от Държавния департамент, пожелал анонимност, според когото бойци от ИС са извършили около 30 самоубийствени бомбени атаки в района на Рамади. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

емзеперикс

преди 8 години

Вашата маммица американска и на вашата демокрация!

4

НАГЛЯРИ

преди 8 години

съсипаха държавите в района, а сега не могат да се справят с бандите и ще им подаряват оръжия!

3

чичо ти

преди 8 години

стрелял съм с РПГ супер удобно и готино оръжие, примитивно и ефективно, незаменимо за всякакви ситуации на полето, сред сгради, руини, при късмет може и да уцелиш, ако целта е бавна и недалеч. кофти, само че трябва да мъкнеш чанта с ракети на гръб, а след изстрела трябва да се изнесеш от мястото възможно най-бързо. Не знам дали тези ракети са по-добри, но с РПГ камион с експлозиви може да стане прекрасен фойерверк от стотина метра но ще е фатален за стрелящия. по-далеч пък няма да уцелиш.

fallback