Снимка: Reuters

Три печеливши билети са били продадени за разиграването на огромния джакпот от 563 милиона долара в играта “Powerball”, обявиха организаторите на лотарията. Джакпотът беше петият най-голям в историята и предизвика сериозна истерия отвъд Океана. Тексас, Северна Каролина и Пуерто Рико са местата, където щастливците са закупили своя билет.

Дни наред милиони хора се редиха на опашки с надеждата да се доберат до голямата печалба. Но не и жителите на 6 щата – Алабама, Аляска, Хавай, Мисисипи, Невада и Юта. Те не могат да участват в “Powerball”, както и в никоя друга държавна лотария.

Причините за тази рестрикция са различни – финансови, морални, географски.

Хазартна игра, провеждана от щата Невада, редом с игрите в елитните казина в Лас Вегас не просто изглежда трудно постижимо нововъведение, но дори не е в интерес на федералната власт. Защото правителството получава достатъчно голям процент от приходите от частния хазартен бизнес, за да провежда конкурентна игра.

До голяма степен същото важи и за Мисисипи – хазартната индустрия е силно развита, особено по корабите, плаващи по едноименната река. Спецификата на този бизнес позволява помирение с влиятелните религиозни инстутиции в щата, които по принцип са твърдо против всякакъв вид хазарт и най-вече такъв, организиран от властите.

Етичните притеснения са още по-засилени в съседния щат Алабама и мормонския Юта. “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни“ заявява официално на уебсайта си, че хазартът е породен от желанието да получиш нещо без да дадеш нищо. Това желание е силно деструктивно за душата, твърдят мормонските духовници.

Разбира се, забраната за продажба на лотарийни билети не е особена пречка за жителите, които просто могат да отидат до някой съседен щат, където държавните лотарийни игри са позволени.

Именно перспективата да допуснат изтичането на пари към друг щат е една от основните причини множество щатски власти да развият собствени лотарии. Такъв е случаят в Айова, където държавна лотария се провежда за първи път през 1985-та година.

Но тъй като Юта не се решава на такава стъпка, множество жители отскачат до съседен Айдахо, а мераклии от Невада се насочват към Калифорния.

В изолираните Аляска и Хавай си имат други причини да стоят встрани.

Един от най-уважаваните политици в Хавай е в основата на решението за недопускане на хазартни игри от какъвто и да е вид. Според сенатор Даниел Инойе този сектор би навредил сериозно на основния икономически отрасъл в щата, а именно туризма. Хазартът би довел „друг тип туристи“, различни от хората, които сега посещават региона като семейства с малки деца и младоженци на меден месец.

Инойе почина през 2012-та година, но позицията му продължава да се следва.

В Аляска проблемът не е морален, а по-скоро става въпрос за петрол. Щатът генерира толкова много приходи от петролните залежи, че всяка година е налице бюджетен излишък. Неслучайно всеки жител получава годишни дивиденти в размер на 2 хиляди долара.

В Джорджия, Колорадо и Тексас използват парите от провеждането на лотарии, за да финансират обществени програми, докато в Аляска просто нямат нужда от тези допълнителни приходи.

И все пак, когато става въпрос за цифри, американската лотарийна индустрия е наистина впечатляваща. Общият приход за държавата през 2014-та година е над 70 милиарда долара. Само от “Powerball” са изкарани почти 5 милиарда.

За сравнение годишният доход на трите най-популярни спорта в страната – американски футбол, баскетбол и бейзбол е 23.6 милиарда.

Изглежда лотариите са изключително доходоносен бизнес, на който малко щати могат да устоят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase