Снимка: Reuters

Еднополови бракове започнаха да се сключват във Флорида, предаде Асошиейтед прес.

Това стана възможно, след като през декември апелативен съд в щата обяви, че повече няма да налага съдебна възбрана върху действието на решение на по-низша съдебна инстанция за отмяна на забраната за еднополови бракове в щата. Резултатът беше, че еднополовите двойки получиха право да се женят във Флорида след 5 януари 2015 г., когато изтече срокът на съдебната възбрана върху действието на решението.

Щатските власти все още могат да обжалват това положение пред Върховния съд.

В 35 американски щата са разрешени еднополовите бракове. Сега Флорида се превръща в 36-ия щат в който са разрешени еднополовите бракове. Присъединяването на 19,9-милионния щат означава, че 70 процента от американците сега живеят в щати,
където хомобраковете са легални.

Във Флорида първите, които се ожениха, бяха Кати Парето и Карла Аргуело и Джефри и Тод Делмей. Двете двойки се бракосъчетаха на двойна церемония в Маями.

Над 60 процента от гласоподавателите одобриха промяна на конституцията на Флорида през 2008 г., което направи възможно забраната на еднополовите бракове в този щат. Но съдии във Флорида прецениха, че подобна забрана нарушава конституционните права за равнопоставено отношение.

Днес по повод разрешаването на хомосексуалните бракове във Флорида местните католически епископи направиха съвместно изявление, в което изразиха разочарованието си и припомниха, че бракът има голямо обществено значение.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase