Барак Обама. Снимка: Reuters

Разногласията между президента на САЩ и директора на ЦРУ са свидетелство за съществуването на съпротива срещу усилията на Барак Обама да изведе страната от състоянието на постоянна война, пише "Вашингтон пост".

Според вестника публикуваният във вторник доклад на сенатската комисия по разузнаване е трябвало според очакванията на Обама да приключи дебата за програмата на ЦРУ за прилагането на жестоки методи при разпитите на заподозрени терористи. Но вместо това документът заостри вниманието върху препятствията пред президента по пътя му да извади САЩ от онова, което окачествява като ужасяващи изстъпления от ерата след 11 септември.

Часове след огласяването на доклада президентът и един от най-доверените му сътрудници направиха видимо противоположни изявления относно неговите заключения. Обама каза, че разследването на сенаторите е установило действия, които "противоречат на нашите ценности". А директорът на ЦРУ Джон Бренън възрази, че същите тези техники са помогнали да бъде спасяван животът на хора.

Още по темата

Това доста необичайно публично разногласие между президента и един високопоставен служител от сферата на националната сигурност е свидетелство за предизвикателствата пред администрацията в процеса по приключване на войната в Афганистан, съпротивата срещу започването на нови войни в Сирия и Ирак и разбулването на съмнителните политики, прилагани след терористичните нападения през 2001 г., заключава вашингтонското печатно издание.

Според "Ню Йорк таймс" голяма част от политиците, смятани за потенциални кандидати в президентските избори след две години, не са се включили в дебата по доклада за изтезанията срещу заподозрените в тероризъм.

Вестникът припомня, че през 2002 г., тоест скоро след като тогавашният президент Джордж У. Буш го бе назначил за главен федерален прокурор в Ню Джърси, Крис Кристи категорично и неочаквано заклейми изтезанието като средство за сдобиване с доказателства. Но в сряда настоящият губернатор на Ню Джърси и потенциален републикански кандидат за 2016 г. не бе склонен да се изказва отново по въпроса за мъченията.

И други от групата на предполагаеми кандидати – включително Хилари Клинтън и Джеб Буш - проявиха сдържаност, продължава нюйоркското издание, като някои от тях направо се изплъзваха от въпроса в илюстрация на това колко е деликатна политиката за национална сигурност. Един сенатор - републиканецът от Флорида Марко Рубио - съгласил се да говори, разкритикува факта, че докладът е бил обнародван, като същевременно оспори ефективността на изтезанието като техника за разпит, пише "Ню Йорк таймс".

По същата тема лондонският "Гардиън" установява, че Белият дом е подложен на засилващ се натиск да подведе под отговорност лицата, които са прикривали изтезанията. Сенаторът демократ Марк Юдал, досегашен член на комисията по разузнаването и водещ критик на превишаването на правомощията в разузнавателната система, призова за прочистване по върховете на ЦРУ и настоя, че агенцията продължава да дава подвеждащи данни относно тактиката за мъчения, а даже обвини ръководството й в лъжа.

Юдал за пръв път поиска оставката на Бренън през август, когато шефът на ЦРУ призна, че негови агенти незаконно са се сдобивали с имейли и други документи, свързани с разследването на сенатската комисия по разузнаване, припомня лондонският вестник.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase