Снимка: Reuters, архив

Американските власти въведоха по-строги проверки за сигурност за пътници от държави, сред тях и много от Европа, чиито граждани не се нуждаят от визи, за да влязат в САЩ, съобщи министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Хората от страни, включени в американската програма за безвизов режим, ще трябва да предоставят допълнителна информация в електронния формуляр, който са задължени да попълват, за да могат да влязат в САЩ.

Сред американските власти расте безпокойството от заплахите за сигурността на страната, свързани с възможната радикализация на чуждестранни бойци в Сирия, притежаващи западни паспорти, с които те не предизвикват подозрения по летищата или на други пунктове за влизане в Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

38 държави, сред които Япония, Тайван, Сингапур, Южна Корея и редица членки на ЕС, имат безвизов режим със САЩ.

За да пътуват без виза обаче техните граждани трябва да получат одобрение чрез интернет система, наречена Електронна система за разрешение за пътуване, известна като ЕСТА, и да платят такса.

С правилата, въведени от днес, въпросникът, който трябва да подават чрез ЕСТА, изисква от тях допълнителна информация, като повече паспортни данни, координати за връзка и други потенциални имена, каза Джонсън.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase