Барак Обама. Снимка: Ройтерс
fallback

Американската военна намеса в Ирак може и да продължи повече време, предупреди американският президент Барак Обама.

Въздушните нападения все пак ще бъдат използвани единствено, за да бъде ограничена заплахата от сунитските екстремисти, докато бъде създадено ново правителство в държавата, което да се заеме с разрешаването на кризата, допълни той, цитиран от Wall Street Journal.

Американският президент обеща, че военната намеса ще бъде ограничена и че американски войници няма да се връщат в Ирак. Все пак той не се ангажира с посочването на срок, в който да приключат американските военни операции – първите откакто американските бойци се оттеглиха от Ирак през 2011 г.

„Не мисля, че ще успеем да разрешим този проблем за няколко седмици“, каза Обама след първите въздушни удари. „Смятам, че иракските сили ще имат нужда от известно време, за да предприемат ефективна атака срещу Ислямска държава“, каза още той.

„Ислямска държава“ контролира огромни части от Сирия и Северен Ирак. Тя е една от многото сили, които се бият срещу войската на сирийския президент Башар Асад, но и срещу някои от силите, борещи се срещу Асад.

Според базираната във Великобритания неправителствена организация „Сирийски център за наблюдение на човешките права“ "Ислямска държава" контролира около 35 процента от територията на Сирия, въпреки че по-голяма част от тази територия е пустиня.

Белият дом настоява пред иракските лидери да сформират консенсусно правителство с по-широко участие, което да обедини разединения народ и да се противопостави по по-ефективен начин на агресора. Този уикенд иракските лидери се срещат, за да създадат новото правителство.

Американската администрация е и против политиката на правителството на министър-председателя Нури ал-Малики, което се отчуждава от сунитското население в Ирак и ядосва сунитските лидери на съседните страни в региона.

Усилията на САЩ „ще осигурят място за действие на иракските политици да свършат тежката работа, която имат за вършене“, посочи Обама, но добави, че „в крайна сметка единствено иракчаните могат да осигурят сигурността и стабилността на своята държава“.

Запитан дали САЩ не са подценили силата на Ислямска държава, Обама отвръща, че напредването на джихадистите определено е било по-бързо от предвижданото от американските разузнавателни агенции. Според американския президент обаче главен виновник за това е невъзможността на иракските сили да задържат позициите си извън Багдад.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 9 години

Kosovski szenarii. idva razdelqneto na Irak na po malki darjawi.Seweren Irak -Kurdistan.

74

Анонимен

преди 9 години

До АнонименОбама имаше една добра идея и тя беше здравно осигуряване за всички американци и дори нелегалните емигранти от мексико.Точно това му намерение е в противовес с интересите на едни от най-богатите корпорации, притежавани от републиканци, и му спретнаха такова шоу, че в края на втория си мандат Обама изглежда като пълен *** във външнополитически план. Дано някои от хората, които сега имат някакъв достъп до здравеопазване си спомнят това на изборите иначе тежко им на демократите.

73

калвач

преди 9 години

На това негро трябва да му се отнеме нобеловата награда за мир.

fallback