Снимка: архив, Reuters
fallback

Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е разработила система за следене, позволяваща да се записват и след това да се прослушват всички телефонни разговори, водени в дадена страна, съобщи вчера вестник "Вашингтон пост", цитиран от световните агенции. Записаните разговори може да бъдат съхранявани в продължение на 30 дни и при нужда прослушвани.

Oще по темата

Вестникът се позовава на неназовани източници, пряко запознати със системата, както и на документи, предоставени от бившия подизпълнител на АНС Едуард Сноудън, който от миналата година започна да разкрива тайна информация за американските шпионски програми.

Програмата за прехващане на телефонни разговори, наречена MYSTIC, е започнала да действа през 2009 г. , а функцията й RETRO за записване и възпроизвеждане на аудиофайлове е била окончателно готова и приложена през 2011 г. срещу конкретна страна.

"Вашингтон пост" отбелязва, че по настояване на американските власти няма да съобщи подробности, които могат да бъдат използвани, за да се разбере коя е "подслушваната" страна или срещу кого програмата би могла да се използва в бъдеще.

При използване на MYSTIC се записват абсолютно всички телефонни разговори в дадена страна. Огромният масив от данни се пази в продължение на 30 дни и специалните служби при желание може да получат достъп до всеки прехванат разговор.

Според "Вашингтон пост" към октомври 2013 г. САЩ са имали намерение да започнат да използват системата и срещу други интересуващи ги държави, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Ха-Ха

преди 10 години

Ако найстина подслушват и следят всичко, значи трябва да зная къде е В-777 ?!?!?!Нещо не се вързва !Май повече са приказките от реалността ?Ха-Ха

23

Топ Идиот

преди 10 години

Който има какво да крие да му мисли, могат да ме слушат колкото си искат!

22

до 20

преди 10 години

Аз пък - пощенски гълъби.

fallback