Снимка: архив, Булфото

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащият проблем на правата на човека в България според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права по света за 2013 г.

Според резюмето на доклада, публикуван на сайта на Държавния департамент, продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на автоцензурата на медиите поради корпоративен и политически натиск също са проблемни.

Корупцията продължава да бъде спънка за дееспособността на правителството и подкопава доверието на обществото и на бизнеса към съдебната система и другите правителствени институции.

В резюмето се припомня, че наблюдателите са оценили парламентарните избори през май като отговарящи на основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране, но са отбелязали и масови твърдения за купуване на гласове и липса на прозрачност.

Властите поддържат ефективен контрол над силите за сигурност, продължава текстът. Силите за сигурност са извършили нарушения на правата на човека, включително прекомерна употреба на сила, произволни арести, тормоз и сплашване. Имало е твърдения за незаконно подслушване.

Според резюмето други проблеми в сферата на човешките права са пренаселеността и суровите условия в затворите и центровете за задържане. Има и продължителни забавяния в работата на съдебната система, съобщения за злоупотреби с подслушване, религиозна дискриминация и тормоз, лоши условия в центрове за бежанци, насилие и дискриминация срещу жени, насилие над деца, засилващ се антисемитизъм онлайн, трафик на хора, дискриминация срещу хора с увреждания, дискриминация срещу жени от ромското и турското етническо малцинство и дискриминация срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора и хора с ХИВ/СПИН.

Правителството е предприело мерки за съдебно преследване и наказание на служители в службите за сигурност и другаде в правителството, които са извършили нарушения, но действията му са били недостатъчни и безнаказаността е проблем, пише БТА.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase