Посланик Рийс. Снимка: БТА

Според американския посланик Марси Рийс начинът, по който ще се развие скандалът "Сидеров" с френското културно аташе Стефани дьо Мартие, "ще ни каже много за върховенството на закона в България".

"Не мога да имам мнение кой е прав в този случай, но всеки го следи много отблизо и ще видим как ще се развие", коментира тя пред журналисти искания имунитет на лидера на "Атака" и различните версии за инцидента, разразил се миналата седмица във Варна.

Още по темата
Що се отнася до вътрешната политика на България, Рийс коментира, че като дипломат тя е наблюдател на случващото се и не може да се намесва.

"Българската политика е за българите, те трябва да я упражняват", категорична бе тя.

Според нея дискусиите в страната ни за укрепването на институциите и върховенството на закона са много здравословни и трябва да се състоят.

"Укрепването на гражданското общество е важно за демокрацията", добави посланик Рийс.

Тя изрази обаче задоволството си от факта, че България си сътрудничи в областта на енергетиката с нейната страна.

"Щастливи сме, че имаме участие на американска фирма и американски инвеститор. Доволни сме, че имаме възможността американска компания да участва. Американската технология е №1 в света и "Уестингхаус" е водеща в областта на новаторските технологии и безопасността", отговори тя на въпрос за изграждането на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй".

В заключение Марси Рийс обяви, че САЩ подкрепят дискусията между американската компания "Уестингхаус" и правителството на България за проекта за нова мощност в Козлодуй.

 

Вижте още от коментара и във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase