Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Архив: Булфото

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан и френският дипломат Стефани Дюмортие не са получили извинение от лидера на "Атака" Волен Сидеров след инцидента в самолета, изпълняващ полет от София до Варна. Това каза пред БНТ самият посланик.

Мнението на дипломата е, че българските институции са реагирали адекватно на скандала.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска Народното събрание да свали имунитета на Волен Сидеров заради скандала, който предизвика в понеделник вечерта. Лидерът на „Атака“ е бил придружаван от Десислав Чуколов, Деница Гаджева и почти цялата парламентарна група на националистическата партия. В самолета той нападна френското културно аташе, като поискал от нея да се легитимира.

Още по темата

Посланикът е категоричен, че този скандал няма да се отрази на българо-френските отношения, но е нормално в създалата се ситуация да има извинение от страна на Сидеров. Извинение обаче не са получили нито той, нито служителката на посолството, уточни посланикът.

Дипломатът отхвърли възможността лидерът на "Атака" да е бил провокиран с думи, защото служителката на френското посолство не говори достатъчно добре български и по това време тя е спяла.

„Проблемът е, че тя беше заплашена, защото е французойка и защото е член на френското посолство. Тя работи във Варна“, обясни той.

Ксавие дьо Кабан припомни, че Сидеров е поискал да провери нейната самоличност в качеството си на депутат.

„Депутатите правят законите, те не са полицаи", заяви посланикът и определи поведението на Сидеров като некоректно.

Служителката е добре, заяви посланикът, според когото проблемът не е бил толкова за нея, колкото за другите пасажери в самолета.

Той разказа как преди 20 години като аташе по печата в София е имал среща с тогавашния главен редактор на вестник „Демокрация“ Волен Сидеров. Не мога да си спомня точно защо, но след тази среща реших, че повече не искам да се срещам с него, завърши спомена си посланик дьо Кабан.

Във връзка със скандала той коментира и силата, която набират в Европа националистическите партии "Всички тези националистични партии са против интеграцията на европейските страни", каза дьо Кабан.

"Тази вълна е много опасна, защото ако в Европейския парламент след изборите през май имаме силно представителство на националистите, това може да навреди на съюза“, смята посланикът на Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase