Снимка: Reuters

Ню Йорк забрани електронните цигари, съобщи Ройтерс. Общинският съвет на най-многолюдния град в САЩ взе решението с 43 гласа "за" при 8 "против".

Утвърждаването на мярката от напускащия поста кмета Майкъл Блумбърг, който е отявлен противник на тютюневия дим, е формалност, коментира агенцията.

Забраната на електронните цигари е поредното решение, което се вписва в строгия курс на борба с тютюнопушенето, наложен в Голямата ябълка от Блумбърг.

Критиците на кмета го осмиват, че се превръща в "бавачка" на най-многолюдния американски град, като припомнят, че освен тютюнопушенето е забранил още трансмазнините и се опитва да включи в черния списък и напитките с добавена захар.

Според официална статистика броят на пълнолетните нюйоркчани, които пушат, е намалял от 21,5 процента през 2002 г., когато Блумбърг бе избран за кмет, до 14,8 процента през 2011 г.

120 дни след като градоначалникът подпише нормативния акт за забрана на електронните цигари, пушенето на такива вече няма да бъде разрешено на обществени места като плажовете, парковете, ресторантите и офис сградите.

Три американски щата - Юта, Северна Дакота и Монтана - вече наложиха забрана на използването на електронни цигари навсякъде, където тютюнопушенето не е разрешено.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase