Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че той и съпругата му са дълбоко натъжени от жертвите и разрушенията, причинени от тайфуна "Хайян", минал над централната част на Филипините, предаде Асошиейтед прес. Обама заяви, че САЩ вече оказват хуманитарна помощ на Филипините и са готови да продължат да помагат за възстановяването на страната, пише БТА.

Смята се, че стихията е отнела живота на хиляди хора. Говори се за близо 10 000 загинали, но официалните данни засега са доста по-ниски - потвърдена е смъртта на около 500 души.

Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) изпраща материали за осигуряване на временен подслон и санитарни материали, с които може да се помогне на около 10 000 семейства. Агенцията праща също така 55 тона храни, за да се хранят за петдни около 20 000 деца и 15 000 възрастни.

Деветдесет американски морски пехотинци и военни моряци, както и съответната техника, вече са във Филипините, за да помагат в спасителните операции.

Програмата на ООН за прехрана съобщи, че започва да изпълнява програма за 2 милиона долара, в рамките на която във Филипините ще бъде доставена храна.

В кампанията за оказване на помощ на пострадалите филипинци се включиха също холивудската звезда Джордж Клуни и британският актьор Идрис Елба.

На церемония за удостояване с Наградите Британия в Лос Анджелис Клуни говори за трагедията във Филипините. И двамата с Елба изразиха надежда, че известните личности и световната общност ще се помогнат на пострадалата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase