Едуард Сноудън. Снимка: Reuters

Получилият убежище в Русия бивш сътрудник на ЦРУ и на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън е започнал да събира документи за секретните програми на американските разузнавателни служби още през април 2012 г., когато е работил в корпорация Dell. Това съобщи запознат с разследването източник, който е пожелал анонимност, предаде Bulgaria On Air.

Още по темата

Досега се смяташе, че Сноудън е получил достъп до секретни данни между март и май т.г. като служител на „Буз Алън Хамилтън” – компания подизпълнител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Според източника Сноудън нарочно започнал работа там, за да получи достъп до допълнителна секретна информация, която планирал да предаде на медиите.

Американските власти поставиха под въпрос как обикновен системен администратор в компютърния гигант е успял да получи достъп до толкова много строго секретни документи, без да стане подозрителен. Новините, че Сноудън е теглил информация, докато е работил в Dell, може да увеличат натиска върху американските разузнавателни служби да затегнат контрола върху протоколи за сигурност с цел предотвратяване на бъдещо изтичане на секретна информация. „Буз Алън Хамилтън“ уволни Сноудън, след като той замина за Хонконг с голямо количество секретни материали. От компанията съобщиха, че сътрудничат на няколко разследвания във връзка с неговото назначаване и изтичането на информация. Все още не е ясно дали Dell е предприела същите действия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase