Едуард Сноудън не е убил никого, не е поставил бомба, заяви президентът на Венецуела. Снимка: Reuters
fallback

Едуард Сноудън не е искал убежище във Венецуела, "още никой засега не го е искал от нас", заяви президентът на тази страна Николас Мадуро, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сноудън обаче заслужава да бъде защитен според международното хуманитарно право като човек, който е казал една истина, добави венецуелският лидер, който е на посещение в Русия.

"Според нас е важно, че изявленията, направени от този младеж, са голяма истина, разказваща, че капиталистическият елит на САЩ се опитва да контролира света. Той шпионира и приятели, и врагове, шпионира цял свят", каза Мадуро.

"Едуард Сноудън не е убил никого, не е поставил бомба. Той изрече една голяма истина, за да предотврати войни в света", изтъкна президентът на Венецуела.

Почтените хора, желаещи мир, "младежта в света", "целият свят трябва да реагира", призова той. Запитан дали ще вземе и Сноудън, когато отпътува от Москва, Мадуро заобиколи въпроса, посочва агенцията. Венецуелският президент каза, че ще си замине "с многото споразумения, които предстои да подпишем с Русия, също и с инвестиционните спогодби в петролната и газовата сфера". "Това е, с което ще си тръгнем", информира той.

Oще по темата

Външните министерства на Норвегия и Полша потвърдиха, че са получили молби за политическо убежище от Сноудън, съобщиха агенциите. Полският министър Радослав Шикорски заяви, че няма да препоръча молбата да се удовлетвори, предаде Ройтерс.

Китай е осведомен, че молба за убежище е изпратена от Сноудън и до Пекин, заяви говорителка на китайското външнополитическо ведомство, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Днес организацията Уикилийкс информира, че бившият служител на ЦРУ е поискал убежище от властите на 21 държави, припомня руската агенция.

Сноудън се отказа от намерението да остане в Русия, след като разбра за условието, поставено от президента Путин, заяви днес прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. Според него Сноудън е изпратил молби за убежище до 15 държави. Песков напомни изявление на Путин от вторник: "Хипотетично Сноудън би могъл да остане в Руската федерация, но при едно условие - да се откаже от намерението да се занимава с антиамериканска дейност". "Доколкото знаем, той не смята да се отказва", изтъкна прессекретарят.

Според него бившият служител на ЦРУ все още е в транзитната зона на московското летище Шереметиево и не е минавал границата на Русия. Песков подчерта, че руските тайни служби никога не са работили със Сноудън и той не е техен агент. В коментар за положението като цяло той отбеляза, че "Русия никого не е предавала, не предава и няма да предава занапред" на чужди държави.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Dear Stoian Petrov,

преди 10 години

Stoiane,teBGjurnalisti ne sa izlizali ot Bg,a po-odartelite da sa xodili na kratki eskurziiki po sveta sas sabranite pari ot umreli reklami.kak iskash *** s globalno islene sled kato oliticite zemat jurnaliata za tenis topka jdy Moskva i Bosfora,tolkova i e dizzy glavata che ne mogat da otseiat istinata,pak i nikoi ne im plashta da ia kazvat aka sa vazpitani azvat k'vot im se plashta,a Snowdown edva li shte gi nauchi na moral sled kato svoite ne moje da uchi

17

Анонимен

преди 10 години

Разбрахме какво казва Мадуро. А Ую какво казва?!... :)

16

муню

преди 10 години

до Одисей 1:не се хаби да биеш път до Анталия,те шефчетата ти отдавна си казват...как беше?!? ъъъ "майчиното мляко".И още нещо само,ТИ никога няма да имаш топките да направиш нещо подобно!!!

fallback