Снимка: Visualhunt

Видео 20.07.2018

С туроператор фантом от Китай... На фалшива почивка за 1000 евро!

Експерти отчитат все повече случаи на измамени българи от сайтове фантоми за екскурзии и почивки. Зад уж европейските онлайн магазини често се крият мними търговци, които трудно могат да бъдат открити. Самите сайтове най-често са регистрирани в Китай, Индия, САЩ и Панама.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR за наличието на новата опасност потвърдиха доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и туроператорът Огнян Хандев.

"Не е много лесно да се установи фалшивият сайт. Веднъж влязъл в тази игра, е много трудно човек да си получи парите обратно. Сайтовете са направени професионално. Един урок как да избереш туроператор струва между 200 и 1000 евро. Който е тръгнал да пътува, трябва да знае, че има възможност да бъде измамен по някакъв начин", коментира Румен Драганов.

Все пак той посочи, че можем да различим измамните сайтове по прекалено ниските цени, които предлагат и отбеляза, че се наблюдава бум на новосъздадени туроператори.

"Напоследък зачестяват тези онлайн услуги. Интернет е удобен, но крие много рискове. Влизайки в един сайт, потребителят трябва да провери наличието на лиценз. Може да се провери наличието на застраховка отговорност на туроператора", каза от своя страна Хандев.

По думите му има и специализирани сайтове, които потребителите биха могли да използват, за да разберат дали домейнът на сайта на фирмата е регистриран в България.

Двамата отчетоха, че от началото на годината има ръст на туризма в България, що се отнася до международния. Но по отношение на вътрешния туризъм, лошото време демотивирало пътуванията.

"Голямата новост в туризма са новите дигитални технологии - навлизането на тази форма на разплащане, в която ние още не участваме толкова активно", отбеляза доц. Драганов.
 

Коментари Напиши коментар

11

до 10

преди 11 месеца

Кой ти каза че хотелиерите извън България не лъжат? Това са глупости! И едни и другите лъжат- когато им изпадне възможност! Казвам ти го от опит!

10

Анонимен

преди 11 месеца

До пецата

Глупости.

Точно с 1000 евро ходят хора, които са ги спестявали за специален случай. Обикновено нито знаят езици, нито знаят как да си организират сами екскурзиите. Освен това не разбират, когато ги лъжат в нета.

Казвам ти го като човек, който сам си прави резервациите и си организира екскурзиите, и който харчи по 1500-3000 евро на година за почивки (а аз съм нисък клас турист по западните стандарти).

И още нещо - хотелиерите извън България не лъжат. Виж, нашите са .......

9

пецата

преди 11 месеца

беднитв хора не ходят на такива почивки за по 1000 евро, това са богаташчета, да вземеш парите от богаташ е благодат защото повечето от тях лъжат също лъжат хората за да спечелят пари, не говоря за тези които печелят с честен труд а за разни търгаши и съмнителни бизнесмени