Снимка: Булфото, архив

Проверките, които направихме в комплекса Слънчев бряг, в Поморие и Несебър показват, че водата по българското Черноморие е чиста. Това заяви Николина Ангелкова, министър на туризма, при обиколката си на морски плаж "Слънчев бряг-север".

Ангелкова е припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на плажните ивици.

Проследихме и дали са спазени изискванията за свободна зона за плажуващите, за поставени указателни табели, за осигурена медицинска помощ и т.н., добавила тя.

Предстои да се направи мониторинг дали одобрените от министъра схеми за преместваеми обекти отговарят на фактическото положение на място.

Проверките по морето са непрекъснати - по сигнали и планови, като до момента те са над 60. Извършват се съвместно с РИОСВ в Бургас и Варна, а 2018-а се очертава като годината с най-много инспекции.

Те показват, че няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да превишава нормативните показатели, допълва Ангелкова. Радвам се, че в Слънчев бряг всяко заведение е свързано в канализацията и няма нерегламентирано заустване, което да притеснява туристите. РЗИ е институцията, която взема пробите и проверките ще са непрекъснати през целия сезон, предупреди тя.

Последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните норми за заустване в Черно море.

От началото на сезона до вчера са извършени 84 проверки на водите за къпане, съобщават от Министерството на туризма. Те са направени на плажовете като обекти с обществено предназначение, като 60 от тях са съвместно с Министерството на туризма. Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане до момента. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони.

Те сочат, че тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017-а. С отлично качество сега са 48 на сто от плажните ивици, а с добро - 52 на сто.
 

Коментари Напиши коментар

29

Росен

преди 11 месеца

Как ще е чисто, като е езеро, бе. То не може да си опреснява водата. В един гьол като изсипваш само мръсотия - какво ще стане? Ще завони... В Гърция морето е много по-чисто. И средиземно море е езеро, но е много по-голямо.

28

Jatvarska chuu maa

преди 11 месеца

Na bg plajove nema klozeti, a ima ogromno kolichestvo restoranti, barove, imbisi i masovi panelni turisti...kade se izhojdat tesi kafeta, biri, allinkluzivi, shopski salati, kufteta, kartofki, taratori?! Hem se chudim i se maem...

27

Анонимен

преди 11 месеца

Който е лут да ходи на нашето море. Аз предпочитам Дания. Много е спокойно и евтино.
-----------
....и е едно топло, слънце, а водата чай, а?