Снимка: архив, Булфото

Най-малкият град в България привлича хиляди туристи всяка година. Ако не знаете, че става дума за Мелник и никога не сте го посещавали, време е да отделите един уикенд, за да го разгледате.

Преди години в него са живели близо 8 хиляди души, но в момента населението на града наброява малко над 200 души. Затова се смята за най-малкия град в България. Но въпреки това има с какво да ви удиви. Сгушен в южните склонове на Пирин, заобиколен от пясъчни пирамиди, богат със своята архитектура и история, Мелник е предпочитано място не само от българи, но и от много чужденци.

Ето 5 основни забележителности, които са основателна причина да посетите това красиво място:

1. Кордопуловата къща

Сградата, построена през 1754 г., е обявена за архитектурно-строителен, художествен и исторически паметник на България. Тя е най-голямата постройка от Възраждането в страната. Била е на известния мелнишки род Кордопулови, който в началото използвал къщата за производство и съхранение на вино. Разполага със 150-метров тунел под земята, който може да побере близо 300 тона вино. Един от уникалните експонати в къщата музей е огромна бъчва, чиято вместимост е над 12 тона.

Кордопуловата къща е част от стоте национални туристически обекта на страната. В нея туристите могат да видят автентична възрожденска дърворезба, прозорци с венецианско стъкло, ръчно тъкани килими и други предмети от бита на известното семейство.

2. Дегустация на вино

Тези от вас, които ценят хубавото вино, не може да не посетят Кордопуловата къща, защото това е едно от местата в града, където може да дегустират и закупят вино от местни производители. В много заведения и малки магазинчета също се предлага различни видове алкохол. По-запалените пък посещават Мелник в началото на февруари, когато се провежда фестивалът "Златен грозд". Събитието събира много винопроизводители от Южна България.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase