Снимка: flickr.com

Будистите притежават специална мантра на санскрит, съставена от шест срички, която е нещо като химн за тях и е свещена. Тя звучи като: „om mani padme hum“ и преведена би трябвало да значи: „Ето! Перлата в лотоса!“.
Всъщност тези думи нямат точен превод, защото тяхното истинско значение е много по-различно. Точен превод на мантрата няма, тъй като тя съдържа същността на цялото учение на Буда.

Следователно, изричането на тази мантра заедно с броеница е сред най-популярните религиозни практики в тибетския будизъм. В Тибет свещените думички „om mani padme hum“ могат да бъдат видени навсякъде - върху молитвени знамена и молитвени „барабани“, отпечатани на хартиени свитъци и издълбани върху сгради.

Мантрата също така може да бъде гравирана или боядисана върху скали и камъни в различни цветове. Мани камъните, както ги наричат, са разпръснати на много места из Тибет – в близост до манастири, села, реки. Понякога те са поставяни заедно, за да образуват могили.

Да се изрисува мантрата върху камък се смята за форма на медитация, ето защо това правят не само монаси, но и местни хора в Тибет. Размерът на каменната могила Jiana Mani в село Xinzhai, например, е нараснал многократно, именно защото много хора са изписвали свещените срички.

Могилата има дължина от 300 метра, ширина от 80 и височина – 4 метра. Смята се, че тя съдържа повече от 2 милиарда мани камъка, струпани от вярващи хора в продължение на 200 години. Това е най-голямата каменна могила в света.

Камъни Мани могат да бъдат видени и в съседните на Тибет страни – Непал и Бутан, където будизмът също в широкоразпространен. Такива има и около манастири в Индия.
Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте красивите свещени камъни на будистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase