Снимка: Roman Gerasymenko
fallback

Исландия вече може да се гордее с нова и много мащабна придобивка. На територията на страната се намира най-големият изкуствен леден тунел в света. Наскоро той бе изкопан в западните склонове на един от най-големите ледници в Исландия – Langjokull.

Системата на тунела и пещерата се простира на 550 метра в твърдия ледник и на около 30 метра под повърхността, което го прави най-големият леден тунел в света, направен от човешка ръка.

Този уникален проект ще даде рядката възможност на посетителите да видят колко сняг постепенно се компресира, за да се превърне в ледник.

Засега наречен „Into the Glacier“, най-големият изкуствен леден тунел в света е плод на въображението на две исландски туристически агенции.

Baldvin Einarsson и Hallgrímur Örn Arngrímsson имали желание да показват на туристите сърцето на ледника и прекрасния „син лед“, който остава дълбоко скрит.

Работата по пещерата започва още през 2010 година и приключва в началото на тази година. От началото на месеца пък леденият тунел е официално отворен за посетители.

И макар че главният замисъл е той да бъде туристическа атракция, тунелът ще се използва и от студенти и изследователи от Университета на Исландия за измерване на движенията на леда с течение на времето.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте снимки на най-големия изкуствен леден тунел в света, намиращ се в Исландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 8 години

Готино изглежда.

5

Анонимен

преди 8 години

i severna Koreq ne e 4len na EU i e mnogo dobre sushto.

4

Анонимен

преди 8 години

i Moldova ne e 4len na EU i e mnogo dobre ikonomi4eski. Aide kum Evraziqqqqq. samo deata ni da u4at na zapad de i da jiveqt tam.

fallback