Снимка: aerarannislands.ie
fallback

Ако ви се случи да пътувате през селските райони на Ирландия от изток на запад, едно от нещата, което най-вероятно ще събуди любопитството ви, са стотиците километри от каменни зидове.

Те криволичат през земеделските земи във всички посоки. Тези стени не са нещо странно или необичайно за ирландското население, но туристите се впечатляват много.

Въпреки че пейзажът на тази островна страна е най-вече зелен, все пак сред буйния зелен килим можете да откриете дебел слой от твърд син варовик.

Ирландия е предимно скалист остров, съставен от варовик. Тези скали, добивани от земята, са най-често използваният строителен материал за местното население.

Още гробниците от каменната ера, през желязната епоха, до замъците и манастирите от Средновековието – всичко е построено от този камък. Същото важи и за тези огради, които кръстосват страната.

Местните земеделски производители са се опитвали да освободят полетата си от камъните, но това не е било лесно, затова те са решили да оставят ниски зидове, чрез които очертават границите на имотите си.

Тези стени не са много стабилни и се нуждаят от постоянна поддръжка. В същото време те са добра бариера срещу добитъка, който се отглежда в района.

Едно от най-красивите места, където можете да видите огромна мрежа от каменни стени, е на островите Аран. Това е група от три острова в Атлантическия океан, разположени в устието на Гауей Бей, на западния бряг на Ирландия.

Вижте в галерията на Тialoto.bg снимки от този интересен район на Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback