Снимка: hostelblog.hostelrocket.com
fallback

Столицата на Словения - Любляна не е сред най-атрактивните туристически дестинации, което обаче е неин голям плюс. Тя е чиста и спретната, много спокойна и зелена, именно защото в нея не се срещат тълпи от туристи.

Любляна е като излязла от приказно филмче на Дисни и не прилича на нито една друга европейска столица.

Градът може да се похвали с красива архитектура - особена смесица от барок и Арт нуво, със сложни детайли и всичко това в една пастелна палитра от цветове.

Комунистическият режим (Словения беше част от Югославия) тук почти не е оставил своя отпечатък - в града няма панелни блокове, няма мавзолеи и т.н.

Освен това в романтичния град има много приятни малки кафенета и заведения, разположени по протежение на брега на тихата река река Любляница, има много паркове, красиви площади, хубава катедрала, интересни мостове, галерии, музеи и тесни улички, приятни за разходка.

Очарователната Любляна си има истински средновековен замък, датиращ от дванадесети век, който е построен на хълм, от който се разкрива страхотна гледка към града.

Някои хора смятат, че града прилича на малка Прага.

През 2014 г. Любляна чества своята 2000-а годишнина от основаването си (като римско селище Емона).

Освен това градът е само на два часа път с кола от двете перли на Европа - Алпите и Адриатическо море, което го прави още по-привлекателно място за отсядане дори и за един ден.

Вижте още снимки на този красив град в галерията на Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

Приятен град, любезни, спокойни хора, усмихнати и възпитани деца. Живеят добре, хранят се с качествена /произведена в държавата им/ храна, пият отличните си собствени вина и най-важното - вижда се, че се радват на живота.

9

МАЙКАТАСИТРАКА

преди 9 години

Единственото замърсено с фасове място е международната автогара... Предполагам се досещате защо...

8

Анонимен

преди 9 години

Абе наша София си е по-убава :]

fallback