Снимка: kazan.go2all.ru
fallback

Храмът на всички религии е архитектурен комплекс в близост до град Казан, столица на Татарстан (федерална област в Русия).

Този интересен комплекс се състои от няколко купола, минарета и кули, представляващи религиозната архитектура на 16-те основни религии по света.

Има християнски кръст, мюсюлмански полумесец, звездата на Давид, китайски купол и др.

Въпреки това този храм не функционира и в него не се провеждат церемонии, а по-скоро сградата е културен център и популярна туристическа забележителност. Тук доскоро е живял собственикът и създател на храма – местният художник и филантроп Илдар Ханов, който обаче почина през 2013-та.

Ханов е вярвал, че всички религии са равни и затова могат да „живеят“ под един покрив и за това тук има православна църква, мюсюлманска джамия, синагога и пагода. Той е започнал да строи вселенския храм през 1992 г., но така и не успява да го изгради напълно.

Илдар е бил възпитаник на Художествената академия в Казан, като за него се знае, че е бил ексцентричен човек, който е твърдял, че се е срещнал с Исус, когато е бил на три годинки и че той му е показал рая и ада.
Освен художник Ханов е бил лечител, а някои от неговите най-добри творби красят руски музеи, както и улиците на много градове в Татарстан.

Той е бил известен и с усилията си да лекува алкохолици и наркозависими, като голяма част от пациентите му са му помагали в поддръжката и строежа на храма.

Вижте снимките на този уникален храм в галерията на Тialoto.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 9 години

Пешка си и пешка ще си останеш !

13

Анонимен

преди 9 години

Много красив храм !!!

12

Анонимен

преди 9 години

Боли ме за руските храмове. Няма ли по-интересни теми?

fallback