Снимка: Dave G; Loren Sztajer
fallback

И докато при нас в България температурите се понижават, в други части на света хората се радват на постоянни слънчеви лъчи. Като в Ямайка, например.

Вероятно, чувайки името на тази страна, първите асоциации, които изскачат в ума ви са: море, плаж, слънце, цветове, реге и Боб Марли. Ямайка обаче е нещо повече от това.

И докато все още не сте имали късмета да посетите тази далечна държава, може да се запознаете с някои интересни факти за нея, които със сигурност ще ви заинтригуват:

1. Ямайка е първата страна в западния свят, в която се построява железница. 18 години по-късно завършва строителството на железопътната линия в Обединеното кралство.

2. Столицата, най-големият град и най-голямото пристанище в страната, е град Кингстън. В столицата живеят повече от 580 000 души. Градът е основан още през 1693 година. В най-бедните райони на столицата всъщност се заражда стилът реге.

3. Ямайка е първата независима англоговоряща страна в Карибския басейн.

4. Тя е и първата страна в света, която въвежда икономически санкции срещу режима на апартейд в Южна Африка.

5. Манчестър Голф Клуб в Ямайка съществува още от 1868 година. Това е първият клуб за голф в Западното полукълбо.

6. Ямайците са религиозни хора, доказателство за което е фактът, че във всички държавни училища има задължителна сутрешна молитва.

7. Съществува така наречената „Ямайска ривиера“, която представлява ивица по протежението на брега на северното крайбрежие на острова. Ривиерата е обградена от синьо море и стръмни скали. Долината на папратите също е много прочута, като там растат повече от 200 разновидности на растението.


8. В Ямайка живее най-големият вид пеперуда в света – Giant Swallowtail.

9. Друг интересен факт е, че в страната има най-много църкви на квадратен километър в света. В цяла Ямайка има над 1600 църкви, като техният брой непрекъснато се увеличава.

10. Казват, че ямайските жени са едни от най-красивите в света.

11. Друго, което трябва да знаете за страната е, че тя е първият търговски производител на банани в Западното полукълбо.

12. По време на второто си пътешествие до Новия свят през 1494 година, Христофор Колумб вижда върха на Сините планини в Ямайка. Това е първата земя, която той открива по време на второто си пътешествие в търсене на Индия.

13. Повече от 60% от населението на страната работи в сектора на услугите.

14. В Ямайка се раждат повече близнаци, тризнаци и т. н., отколкото навсякъде другаде по света.

Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте част от магията на Ямайка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

jamaica man

преди 9 години

Щяхме да ходим нов джамейка в последния момент избрахме доминикана....април сме там!!!а във варна няма да стъпя, баси и мизерията! Само backimans там...

18

Работеш с джамаец

преди 9 години

18. Предложения какво трябва да направите, ако посетите тази островна страна:-Не излизайте извън "резервата" в който сте отседнали- джамайците обичат да колят за удоволствие- не предприемайте сами излети- може и да не се приберете-не носете злато по васСъветите на са от мен а от колега джамаец с когото работя

17

Боб Маалей

преди 9 години

произнася се Маалей и вашето РРРРРР там го няма. за черните мацки немое ме стигнете никога.И си ходил в нЯмайка си курника :) дали съм бил там нямама как дапрецениш но завистта е голяма работа. Ако я няма тая завист Българите много далече ще стигем.И кво кат съм ходил да давам лабаво там а и не само там обиколили сме Бахамите и къдели не. МОга ходя това е.ПОжелавам ти и ти да ходиш а не само на Варна в *** вода дасе плацикаш а да видишкво е тва истинско и чисто море както е по карибите

fallback