Снимка: Flickr

Древната провинция Сванетия се намира върху южните склонове на Кавказките планини, в северозападната част на Грузия. Тя приютява едни от най-високите и затънтени села в Казказ. Регионът е толкова отдалечен, че останал непобеден от руснаците в средата на 19-ти век.

Мародерски армии от чужди земи през Средновековието обаче принудили местните жители в региона да изградят наблюдателни кули и укрепени домове. Когато мощни империи вилнеели през Грузия, различни икони, бижута, религиозни артефакти и ръкописи били донесени в кулите за съхранение.

По този начин Сванетия се превърнала в хранилище на ранната грузинска култура. Каменните кули били построени в периода между 9-ти и 13-ти век, а височината им достига до 20-25 метра. Всяка кула има по четири или пет етажа, като дебелината на стените постепенно намалява в горната част, създавайки „стройна форма“ на съоръженията.

Каменните кули в Сванетия били използвани и като жилищни сгради – приземният етаж разполага с камина и голяма зала, има места за настаняване на хора, както и на домашни животни. Много от кулите са изчезнали или са се срутили с течение на времето.

Въпреки това село Chazhashi, разположено в Горна Сванетия, е запазено като музей-резерват. И до днес там се извисяват повече от 200 кули.

Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте някои от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase