Снимка: архив, Reuters
fallback

Хаити е държава, намираща се в Карибския регион. Тя е разположена в западната част на остров Испаньола, като нейна съседка е Доминиканската република. В северната си част Хаити се мие от Атлантическия океан, а на юг – от Карибско море. И макар страната да има своето силно очарование, тя е изключително бедна и не е сред примамливите туристически дестинации.

Въпреки това Хаити е интересно място и заслужава вашето внимание. Ето и някои факти, които могат да ви заинтригуват:

1. Остров Тортуга е част от Република Хаити. Този остров е добре известен с пиратските си истории.

2. Хаитяните вярват във вуду и зомбита. Дори и сега има много шамани в страната. Понякога шаманите помагат на хората, а понякога ги проклинат. Ето защо местното население в Хаити се отнася с уважение към тях.

3. Коренното население на Хаити се е наричало „Taino“, което означава „добри хора“. Именно тези хора наричали земите си „Аичи“ (в превод „планински земи“), като впоследствие Аичи се трансформирало в Хаити.

4. Хаити има колониално минало. Страната е била колония на Испания и на Франция. В периода от 1804 до 1915 година повече от 70 диктатори управлявали Хаити. През миналия век пък страната е била управлявана от САЩ. Сега Хаити е свободна страна.

5. Това е най-бедната страна в Карибския басейн. Средностатистическият работник в Хаити печели само 2,75 долара на ден. Поради липсата на работни места (около 70% от населението няма постоянна работа) тези, които работят, се страхуват да говорят открито срещу нелоялната организация на труда.

6. 80% от хаитяните живеят под прага на бедността, а 54% живеят в крайна бедност. Средният доход на глава от населението в Хаити е 480 щатски долара годишно!

7. Повече от 10% от децата в Хаити умират, преди да доживеят петия си рожден ден.

8. Образованието в страната също е на много лошо ниво. Едва 53% от населението в Хаити може да чете и да пише.

9. Столицата на Хаити е Порт-о-Пренс. Градът е основан през 1749 година и е наречен в чест на френския принц. Той си прилича по много неща с другите карибски столици. Една от общите отличителни черти са сградите от колониалната епоха.

10. Христофор Колумб е погребан в Хаити. Основната атракция в столицата е катедралата „Санта Мария“, в която почиват Христофор Колумб (той открива острова през 1492 година), неговият брат Бартоломео, синът и внукът му.

Останалите любопитни факти прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback