Снимка: amusingplanet.com
fallback

Последната по рода си църква с покрив от трева се намира в малкото селце Хоф в югоизточната част на Исландия, на около 20 километра южно от Национален парк "Skaftafell".

Навремето къщите в много исландски села са покривани с трева. Тази практика се е пренесла в държавата от Северна Европа още през желязната епоха.

Интересният архитектурен стил е бил широко разпространен в Исландия допреди 200 години както сред къщите на бедните, така и сред тези на богаташите.

По този начин хората са предпазвали себе си и добитъка си от суровия климат. След края на 18-и век обаче тези къщи спират да се строят. Все още има няколко оцелели и до днес такива сгради и въпросната църква е една от тях, пише сайтът Аmusingplanet.com.

Църквата на Хоф е посветена на Свети Климент и е построена през 1884 г. Дебелите ѝ стени са вградени в скалите, а покривът ѝ е от каменни плочи, покрити с чимове трева.

Тази църква се води за исторически паметник и се поддържа от Националния музей на Исландия, като също така служи като енорийска църква.

Вижте снимките на уникалната църква в галерията на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

?!?

преди 9 години

Aми, Теди, не знам откъде си копирала статията, но информацията ти не е вярна.Това далеч не е последната църква от този тип в Исландия. Пример- дървената църква със същия тип покрив се намира до Видимири, северозападната част. Хайде информирайте се малко преди да пишете.

fallback