Снимка: wikimedia.org
fallback

Икитос е важен пристанищен град и най-големият в джунглата на Перу. Той се намира в басейна на река Амазонка, заради което е напълно откъснат от сушата на южноамериканската държава. От едната си страна Икитос е заобиколен от вода, а от другата – от горите на Амазонка.

Единственият начин човек да стигне до това отдалечено място е да лети до там или да плава с лодка. Придвижването по вода обаче отнема цяла седмица и пътуващите трябва да се примирят с горещия и влажен климат на реката.

Икитос има население от 422 000 души, което го прави най-големият град, недостъпен по суша.

Районът е бил обитаван в продължение на хиляди години от местните жители, които са живеели в малки сезонни селища в близост до реките. Когато европейските мисионери пристигат по тези земи обаче, те установяват местното население около реките Nanay, Amazonas и Itaya.

Според някои Икитос възниква като град през 18-и век, докато други смятат, че това се е случило през 19-и век. В началото на 19-и век мястото започва да привлича заселници, след като каучукът бива открит. Хиляди емигранти от цял свят се заселват в перуанския град с надеждата да натрупат богатство.

Много от европейските мъже остават в Перу до края на живота си и там създават семейства. По този начин в района се налагат европейски стилове на облекло, музика, архитектура и други.

През 1912 година каучуковата индустрия спада драстично, а населението на Икитос намалява. И до ден днешен в града има спомени от екстравагантния вкус на каучуковите барони, които могат да бъдат видени най-вече върху различни сгради.

Посетете галерията на Tialoto.bg и разгледайте Икитос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

jan

преди 9 години

Който каже, че в Перу има хубави жени явно доста приказки е чел. Четири месеца обикаляхме по крайбрежните градчета, видях само няколко европеидни лица. Мъжете им имат конски физиономии, а жените им са отврат - ниски, дебели индианки. Това е най-грозното население в Латинска Америка.

2

нгтопъл

преди 9 години

Има нвщо извънземно там, баце Бил Там! И жените им хубави като мънечка, красива, и на послушни лекарства!

1

Пешо

преди 9 години

Бива, вчера бях там. Имат хубава бира и мастика

fallback