Снимка: Frontier official
fallback

Мадагаскар е островна държава в западната част на Индийския океан, намираща се край бреговете на Африка.
Държавата Мадагаскар обхваща главния остров, носещ същото име, както и няколко по-малки островчета.

Това място е толкова екзотично и магическо, че трудно може да се сравни с която и да е друга част на света. Неслучайно Мадагаскар е наричан осмия континент именно заради своята уникалност.

За да опознаете по-добре този невероятен остров, ето и някои интересни факти за него:

1. Преди милиони години Мадагаскар е бил част от големия древен континент Гондвана. Преди повече от 60 милиона години той се отделя и се превръща в първия остров в света.

2. През 16-и век Мадагаскар е открит от португалския златотърсач Диего Диас. След завръщането му в Европа към острова се отправят холандски, британски и френски търговци.

3. Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света след Гренландия, Нова Гвинея и Борнео.

4. Хората наричат Мадагаскар „червения остров“ заради цвета на почвата там.

5. По-голяма част от населението на Мадагаскар все още почита древните традиционни религиозни вярвания. На острова живеят християни и мюсюлмани.

6. Мадагаскар не е богата държава. Икономиката е зависима от селското стопанство (отглеждане на едър добитък и ориз). Едни от най-сериозните проблеми на острова са липсата на храна, недостатъчното образование и здравеопазване.

7. Туристическата индустрия се смята за един от най-развиващите се сектори на икономиката в Мадагаскар. На острова има много модерни курорти.

8. В Мадагаскар се намира защитеният от ЮНЕСКО исторически паметник Royal Hill of Ambohimanga. Той включва царски град, некропол и други свещени места.

9. Мадагаскар е най-големият производител и износител на ванилия.

10. В Мадагаскар не се срещат характерните животни за Африка като лъвове, жирафи, зебри или хипопотами. Островът обаче е дом на повече от 12 000 вида животни и растения, от колкото 10 000 са уникални! Стотици видове от тези животни са застрашени от изчезване, тъй като 90% от естествената им среда е разрушена.

Останалите интересни факти може да научите в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

муспи

преди 9 години

Ако Хитлер ги беше засилил в Мадагаскар и минирал водите наоколо, сега света щеше да бъде друт. Нямаше да има зло, защото човешкото зло без да го организирват евреите е беззъбо. Самият остров щеше да бъде гол, изядено всичко което може да се яде и изсрано. Нямаше да има къщи, и каквито и да била признаци че го обитават хора - евреите оставени на себе си не могат и два камъка да поставят един върху друт. Дяволското племе щеше да се е самоизбило и останало като малки скитащи по пущинака банди.

1

11

преди 9 години

Бил е предвиден за заселване с евреи, ако добрите бяха победили във ВСВ.

fallback