Снимка: архив, Reuters
fallback

Непал не е типичната туристическа дестинация. Страната дори няма излаз на море и предлага един по-различен вид туризъм. Непал граничи с Индия и Китай, намирайки се в южната част на Азия. Страната е разположена в Хималаите, затова територията ѝ е планинска. Официалното име на държавата е Федерална демократична република Непал.

Хората, пожелали да посетят азиатската страна, могат да се насладят на едни от най-величествените храмове в света. Непал е известен като родината на Буда и място, носещо мъдрост и просветление.

Ако тази държава е успяла да събуди интерес във вас, прочетете някои интересни факти за Непал:

1. Основната религия в Непал е хиндуизмът. 90% от гражданите на страната са хиндуисти, а едва 9% са будисти.

2. Докосването на главата на непалци се смята за неприлично. Според местните канони главата е свещена част от тялото и само монаси или родителите могат да я докосват.

3. В Непал се намира най-високият връх в света – Еверест (Джомолунгма на тибетски). Височината му е 8848 метра.

4. Знамето на държавата има много необичайна форма и се състои от два червени триъгълника със сини рамки. Флагът на Непал символизира хималайските планини и двете религии – хиндуизъм и будизъм. Тъмночервеното е националният цвят на страната. Слънцето и луната са древните символи на царската власт и на желанието на хората да живеят толкова дълго, колкото тези небесни тела. Знамето е одобрено през декември 2006 година.

5. Мотото на Непал е „Майката и родината са по-велики от рая“.

6. Повечето от непалците живеят в планините или в провинцията. Процентът на градско население е най-ниският в света – само 14% от хората живеят в градовете.

7. Непал е една от най-бедните страни в света. Там има изключително високо ниво на безработица, така че туристите наистина помагат на местното население.

8. Жителите на Непал са много дружелюбни и мили хора. Освен това те не са натрапчиви. Непалците никога няма да ви докоснат, да крещят на висок глас или да просят.

9. На територията на тази малка страна има всички климатични зони – от тропиците до вечните ледове.

10. В Непал (както в Индия) кравата е свещено животно. Най-популярното месо там е козето. Повечето хора в тази страна са вегетарианци.

11. В държавата няма абсолютно никакви железници. Основният обществен превоз са автобусите.

12. Ръкостисканията не са често срещани в Непал.

Останалите любопитни факти може да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Джони

преди 10 години

Трудно е да се приеме тази истина от хора попаднали в мрежите на духовния мрак. Демоните им казват както и змията в райската градина че те са богове, само трябвало да го осъзнаят. Как се блазни егото и гордостта на заблудените от дявола. Мъчно е за тях да приемат истината че са грешници нуждаещи се от покаяние, нуждаещи се от Словото Божие и Иисуса Христа който е въплатеното Слово Божие. Не знаят обаче че като вярват в лъжи падат в примките на лукавия а краят на такъв път е палещ вятър.

4

Джони

преди 10 години

Т.н. шаблама е място във вътрешността на земята, там където хората от древни времена са знаели че се намира ада. Ада е във сърцевината на земята. Всичко което е там е зло. Т.н. възвишени учители или както и да се наричат са демони които изпращат посланията си на заблудени хора които не са разбрали и не са приели славата и светлината на Евангелието На Господ Иисус Христос. Поради това те изпадат в заблуда и чрез автоматично писане записват демонските доктрини, пример - блаватска.

3

Анонимен

преди 10 години

Да Гошо, много си прав, но с една малка разлика: това място между Непал и Тибет се нарича Шигаце. А за мястото на Шамбала няма да пиша, защото няма да ме разберат.

fallback