Снимка: amusingplanet.com
fallback

В малкото, италианско градче Алберобело, което се намира недалеч от град Бари и по-точно в региона Пулия, има някои забележителни примери за строителство без хоросан (вид спойващо вещество от пясък, гасена вар и вода).

Това са едни средновековни къщи, наречени Трули, които приличат на каменни колиби от варовик. Структурата на техните покриви е куполообразна или по-точно конусообразна. Въпреки липсата на хоросан, сградите са изненадващо стабилни, пише сайтът amusingplanet.com..

Колибите са построени между 16 и 17 век, но има такива, изградени чак през 20 век. Те са направени от грубо обработени варовикови камъни, събрани от съседните области. Структурните стените са положени директно върху основата, след отстраняване на повърхностния слой на почвата. В стените са пробити малки прозорци, а печките и камините са издълбани в стените.

Къщите са оборудвани с дървени мебели, дюшеме и врати, сводести ниши и т.н. Дебелите каменни стени на трулите пазят обитателите им от горещото слънце, като създават един приятен, прохладен интериор през лятото. По време на зимните месеци обаче, трулите са студени и трудни за отопление. Дори да седят до огъня пред камината, хората усещат хлад от кондензацията на влага и затова просто оставят вратите отворени през деня, за да може влагата да се изпарява.

Оцелелите трули в Алберобело са от 18-ти и 19-ти век. Сега те се използват най-вече за магазини, ресторанти и хотелски квартири. Заради уникалната си колекция от около 1500 трули в градска среда, градчето е обявено за обект на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.

Вижте снимки на оригиналните средновековни къщи в галерията на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

потрес!

преди 9 години

Невроятно!!!!Хората са си запазили строежите от 16-17 век, а ние старата част на Пловдив ,стоим и чакаме да се самосрути.Ама,що за селяни,живяли само в мърляви кочини имаме за управляващи?Чакали собствениците/понякога повече от 15 души/ да си оправят имота.Не било законно държавата да се меси.Умът ми не го проумява.Паметници на културата!!Погледнете каква белота,каква чистота е около тези трули? МЪКА !

1

Анонимен

преди 9 години

Забележително! Благодаря на Днес.бг, че в началото на днешния, първи за седмицата делничен ден, ме отведе макар и за кратко, на разходка в Южна Италия.Искрено ме разсмя изображението на една от тези "трули", която беше с модерна, остъклена врата. Браво, че са запазили тези уникати от традиционната си култура!

fallback