Снимка: Christian Heeb

Коста Рика е сред онези екзотични места, които привличат ентусиасти от целия свят. Тя се намира в Централна Америка и макар да е малка, определено има какво да предложи.

Коста Рика не е от топ дестинациите за почивка, но едва ли има човек, който съжалява, че я е посетил. Прекрасна природа, с едно граничещо море и един граничещ океан.

Какво още не знаете за Коста Рика? Време е да разберете:

1. Костариканците наричат себе си тикос (мъже) и тикас (жени).

2. В Коста Рика е напълно нормално да видите някой да се разхожда с мачете. Въпреки че тази гледка е по-обичайна за провинцията, където тикос използват мачетето за почти всичко.

3. Коста Рика е почти толкова голяма, колкото езерото Мичиган. Тя има 1289 километра брегова линия.

4. Тикос често наричат своите любими хора тяхната „media naranja", което преведено означава „другата половина от техния портокал".

5. Президентът на Коста Рика Луис Солис печели изборите през 2014 година с над 77% от гласовете. Това е най-високият процент, регистриран в страната. Преди това президент на Коста Рика е била Лаура Чинчила, която е първата жена президент за държавата и шестата жена президент на латиноамериканска страна.

6. На територията на Коста Рика има повече от 2121 вулканични образувания, като седем от тях са активни. Паос Вулкано е вторият най-широк кратер в света, а Аренал е един от 10-те най-активни вулкани в света.

7. Страната е дом на повече от 5% от световното биологично разнообразие, въпреки че площта на Коста Рика заема само 0,03% от повърхността на планетата. Повече от 10% от пеперудите живеят в Коста Рика.

8. Коста Рика няма постоянна армия. Тя е премахната през 1948 година, след като последната им гражданска война приключва.

9. Жените в страната не приемат фамилията на техните съпрузи. Децата вземат името на бащите, но вписват и моминското име на майка си.

10. В Коста Рика не казват „роди", а „ella dio a luz". В превод това означава „тя даде светлина".

Останалите любопитни факти може да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase